Ob zaključku drugega in zadnjega dne Globalnega vrha na temo hendikepa (GDS), ki se je zaradi COVID_19 16. in 17. februarja odvijal virtualno na spletu, so se številni svetovni voditelji in organizacije z različnimi zavezami zavzeli za izboljšanje življenj oseb s hendikepom. Po dvodnevnem vrhu, ki sta ga letos gostili vladi Norveške in Gane skupaj z Mednarodno zvezo hendikepiranih (IDA), so organizatorji in udeleženci napovedali nove politike, načine financiranja ter prelomne pobude za podporo oseb s hendikepom pri izobraževanju, inkluzivnem zdravstvu, pravicah spolov in na delu trga.

Ponovno je bila ena osrednjih debat vrha zagotovilo, da bodo oblikovalci politik pred sprejetjem ključnih odločitev to počeli po pogovoru in smiselnem posvetovanja z invalidskimi organizacijami (OPD). Prav upoštevanje slogana »Nič o nas brez nas!« je bila ena izmed tem, ki je močno odmevala med udeleženci iz 44 držav, ki so lahko 91 različnih dogodkov spremljali preko živih prenosov. Zavezo so podkrepili z uvedbo dokumenta GDS o sodelovanju z OPD. »Invalidske organizacije je treba prepoznati kot pomembne partnerje. Moto našega gibanja je »Nič o nas, brez nas«. Toda v resnici se čisto vsak program nanaša na nas, zato samo preprosto zahtevamo, da ničesar ne počnete brez nas,« je ob tej priložnosti povedal predsednik IDA Yannis Vardakastanis.

Ob zaključku je norveška ministrica za mednarodni razvoj Anne Beathe Tvinnereim dejala: »Kar smo začeli v Londonu leta 2018 in nadaljevali na Norveškem leta 2022, se tu ne bo končalo. Gibanje se bo nadaljevalo, dokler ne bomo dosegli enakosti za vse.« S tem je napovedala, da bosta sogostiteljici naslednjega GDS vladi Jordanije in Nemčije, kar je izvršni direktor IDA Vladimir Cuk pospremil z besedami: »Veseli nas, da lahko pozdravimo vladi Jordanije in Nemčije. Še naprej bomo skupaj pisali zgodovino. Globalni vrh je namreč neustavljivo gibanje.«

Ključna sporočila Globalnega vrha:

  • Svet narediti vključujoč za osebe s hendikepi; GDS je priložnost za vse, da zakorakajo proti svetu, ki je inkluziven za vse ljudi, da lahko razgibavajo svoje osnovne človekove pravice.
  • Globalna pandemija COVID-19 je bolj kot kdaj koli prej pokazala, da so ljudje med seboj povezani. Pandemija je še dodatno poudarila že tako očitne neenakosti, s katerimi se sooča 1,2 milijarde oseb s hendikepom – storiti je treba več, da bi jih vključili v vse sfere življenja, saj jih ne moremo in nočemo prezreti.
  • Da bi se zavezali spremembam in naredili družbo bolj vključujočo, se je treba osredotočiti na zanemarjena področja in okrepiti sodelovanje med invalidskimi organizacijami. Podpreti je treba njihovo sodelovanje z vladami, ki naj temelji na nedavnem napredku, predstavitvi najboljših praks z vsega sveta in na izpolnjevanju zavez za spodbujanje razvoja na temelju inkluzije.
  • GDS bi lahko bil prelomni trenutek, kar se tiče napredka pri izgradnji inkluzivne prihodnosti in družbe za osebe s hendikepom – za uresničitev te vizije se morajo vlade, oblikovalci politik in organizacije po vsem svetu držati zavez, ki so jih dali na GDS 2018 v Londonu in letos.