MEDNARODNA SODELOVANJA

Društvo YHD je polnopravni član Evropske mreže za neodvisno življenje (ENIL) in deluje po filozofiji ter načelih neodvisnega življenja, katerih utemeljitelj je ENIL. YHD redno sodeluje pri aktivnostih in prizadevanjih ENIL-a, ena izmed takšnih je udeležba na prireditvi Freedom Drive, ki je osrednji dogodek ENIL-a in poteka na vsaki dve leti od leta 2003 naprej. Do leta 2015 se je Freedom Drive odvijal v Strasbourgu, nato pa se je je prireditev preselila v Bruselj. Freedom Drive je priložnost, da se hendikepirani, podporniki neodvisnega življenja in aktivisti podružijo z evropskimi poslanci, udeležijo protestnega pohoda po mestu, na različnih okroglih mizah in delavnicah opozorijo na aktualne težave, s katerimi se soočajo ter obravnavajo številne druge teme, povezane z neodvisnim življenjem, deinstitucionalizacijo, (ne)mobilnostjo, pomanjkanjem in promocijo storitev v skupnosti …

S klikom na plus se vam prikaže tehnični opis fotografije.

Zaradi pandemije Covid_19  bo letošnji (2021) Freedom Drive prestavljen na naslednje leto (september 2022), da pa ne bi 10. jubilejni ‘marš’ v Bruslju ostal povsem brez obeležja, je ENIL organiziral virtualnega na spletu in ga poimenoval Freedom Surf. Freedom Surf je sestavljen iz serije spletnih dogodkov, delavnic, razstav in protestov. ENIL je tako 22. septembra 2022 v sodelovanju z madžarsko organizacijo Freekey izvedel 90-minutno spletno delavnico, na kateri je bila glavna tema osebna asistenca – kako začeti in se organizirati, kako uspešno lobirati za zakon o osebni asistenci, kakšna je pravna podlaga itn. Ker ima društvo YHD na tem področju v Sloveniji največ izkušenj, so nas prosili za predstavitev slovenskega ZOA ter nekaj nasvetov, ki bi utegnili pomagati kolegom iz grške Organizacije za neodvisno življenje. Ti se pripravljajo na sprejemanje zakona ter pilotno študijo osebne asistence in neodvisnega življenja hendikepiranih. Poudarek delavnice je bil na treh različnih vidikih oziroma izhodiščih osebne asistence in neodvisnega življenja – madžarskemu, slovenskemu in grškemu. Društvo YHD sta s svojim dolgoletnim in bogatim znanjem s tega področja zastopali Klaudija Poropat in Elena Pečarič. Po zaključku delavnice so grški kolegi sporočili, da so dobili klic z domačega ministrstva za socialne zadeve, ki je spremljalo spletno delavnico – zadeve želijo premakniti naprej in tudi v Grčiji omogočiti osebno asistenco in neodvisno življenje hendikepiranim.

S klikom na plus se vam prikaže tehnični opis fotografije.

Tu je tudi 5. maj – evropski dan neodvisnega življenja, ki ga YHD in ENIL vsako leto praznujeta z organizacijo različnih lokalnih delavnic, aktivističnimi projekti ozaveščanja, izobraževanji itd. Letos se je YHD povezal z lokalnimi mediji in opozoril na (ne)mobilnost hendikepiranih, ki je bila v času epidemije zaradi nedelovanja javnega potniškega prometa še dodatno okrnjena.

S klikom na plus se vam prikaže tehnični opis fotografije.
Tehnični opis je še v izdelavi in bo na voljo v kratkem.

Eno izmed poslanstev društva YHD je tudi prenašanje znanja in izkušenj v tujino.

Po navedbah strokovnjakov naj bi imeli Švedska in Slovenija trenutno najboljša zakona o osebni asistenci v Evropi (najdrznejši bi oporekali, rekoč, da sta zakona najboljša na svetu). Tako so predstavniki švedske občine Pitea (natančneje z oddelka za socialne zadeve v Pitei) v okviru projekta, ki ga je financiral Evropski socialni sklad, prišli v Ljubljano na študijski obisk. Z društvom YHD so izvedli razmenjavo dosedanjih dobrih praks in izkušenj s področja nudenja ter izvajanja osebne asistence (OA).

Da je potreba po znanju s področja OA precej zaželeno dokazujejo tudi številne mednarodne delovne skupine in sestanki, na katerih poteka deljenje izkušenj. YHD je sodeloval s predstavitvijo slovenskega sistema OA in delovanja društva na številnih, med katerimi bi še posebej izpostavili tiste na daljavo, pobude za katere so dali madžarski, gruzijski in grški kolegi iz Centrov za neodvisno življenje. Društvo YHD je sodelovalo tudi na predstavitvi evropske ankete z naslovom Pregled o ureditvi OA.

S klikom na plus se vam prikaže tehnični opis fotografije.

YHD je s svojim znanjem priskočil na pomoč poljskemu Centru za pravice oseb z oviranostmi, ki je eden od partnerjev tamkajšnjega Ministrstva za družino in socialne zadeve ter odgovoren za pripravo zakonskega vidika priprave Zakona o osebni asistenci (ZOA). Najprej so predstavniki društva YHD 2019 odpotovali v Varšavo, kjer so imeli na regionalnem srečanju članic ENIL nekaj manj kot dvourno predstavitev (skupaj s še drugimi državami, ki imajo uzakonjeno osebno asistenco) sistemske ureditve te storitve v Sloveniji. Predavanje, ki je zajemalo predstavitev slovenskega zakona o OA in kritične vsebinske vidike le-tega, je poželo precejšnje splošno zanimanje udeležencev in je neuradno postalo osrednja tema srečanja. Z društvom YHD so Poljaki letos ponovno vzpostavili stik po naročilu domačega ministrstva, ki je zahtevalo, naj preučijo zakone o osebni asistenci in njihovo delovanje v tistih državah EU, ki imajo najboljšo prakso. Na ožjem seznamu so se takrat znašle Severna Irska, Škotska, Nemčija, Češka, Slovenija in Švedska.

S klikom na plus se vam prikaže tehnični opis fotografije.

V okviru projekta Mreža za deinstitucionalizacijo smo leta 2015 obiskali nekaj nevladnih organizacij v Stockholmu na Švedskem, ki se ukvarjajo z neodvisnim življenjem. Podrobno smo preučili njihov način izvajanja osebne asistence še pred sprejemom ZOA v Sloveniji. Obiskali smo tudi JAG, kjer izvajajo osebno asistenco za uporabnike z intelektualnim hendikepom in se seznanjali z njihovim načinom dela. S pomočjo začetnika neodvisnega življenja Adolfa Ratzke pa smo spoznavali tudi švedski proces deinstitucionalizacije.

S klikom na plus se vam prikaže tehnični opis fotografije.

Ker je društvo YHD pobudnik in začetnik osebne asistence v Sloveniji, promotor neodvisnega življenja in zagrizen aktivist pravic hendikepiranih, se je kot partner pridružil še enemu mednarodnemu projektu – Spolna asistenca za hendikepirane. Gre za pomemben projekt, ki je krepko pred svojim časom ter razbija predsodke, tabuje in stereotipe na temo spolnosti hendikepiranih. Za časa trajanja projekta je društvo YHD navezalo stike z organizacijami iz Belgije, Švedske, Španije, Grčije, Velike Britanije. Za zaključek projekta je predvidena mednarodna okrogla miza, ki naj bi se odvila v drugi polovici leta 2022.

S klikom na plus se vam prikaže tehnični opis fotografije.

Naročite se na naše e-novice in bodite na tekočem.

1 Step 1
Soglasje
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right