UPORABNIK OSEBNE ASISTENCE

Uporabnik osebne asistence je posameznik, ki na podlagi mnenja strokovne komisije pridobi pravico do osebne asistence. Na podlagi te odločbe si uporabnik izbere izvajalca, s katerim skupaj pripravita izvedbeni načrt in se dogovorita o načinu izvajanja osebne asistence.

Uporabnik sam ali s pomočjo izvajalca oblikuje svoj model osebne asistence: sam izbere svoje osebne asistente, jih usposobi za delo glede na svoje potrebe, za svoje asistente pripravlja urnik dela, tako da upošteva delovno zakonodajo, jim sproti daje navodila za izvajanje nalog in aktivno sodeluje pri načrtovanju nadomeščanja osebnih asistentov. Uporabnik mora izvajati osebno asistenco v skladu z izvedbenim načrtom, dogovorom o izvajanju osebne asistence ter v skladu s pogodbo o zaposlitvi, ki jo imajo sklenjeno osebni asistenti.

Dolžnost uporabnika in njegovega zakonitega zastopnika, če ga ima, je, da se usposablja za upravljanje osebne asistence.

Uporabnik mora osebnim asistentom zagotoviti varno in zdravo delovno okolje ter vse potrebne tehnične in druge pripomočke za varno opravljanje dela. Dolžan je spoštovati in varovati zasebnost osebnih asistentov, jih ščititi pred diskriminacijo ter vsemi vrstami trpinčenja in nadlegovanja na delovnem mestu.

Vsak uporabnik ni avtomatično sposoben upravljati z lastno osebno asistenco, torej biti dober, vesten in predvsem odgovoren delodajalec. Uporabnik, ki se odloči za neodvisno življenje in je pripravljen vložiti čas ter napor v upravljanje osebne asistence, ima možnost, da preide iz pasivnega prejemnika pomoči in skrbi v aktivnega oblikovalca svojega življenja. Tako lahko izstopi iz vnaprej določene vloge nemočnega in nebogljenega. Društvo YHD vabi v svoje vrste nove uporabnike, vselej pa z veseljem sprejmemo nazaj tudi povratnike – uporabnike, ki so preizkusili druge izvajalce, nato pa so se želeli vrniti k nam. V kolikor bi si želeli postati naš uporabnik, izpolnite spodnji obrazec in povabili vas bomo na razgovor, na katerem se bomo z vami lahko poglobljeno pogovorili o vaših potrebah, željah in vseh naslednjih korakih.

Izpolnite obrazec

1 Step 1
Soglasje
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
S klikom na plus se vam prikaže tehnični opis fotografije.
Na levi strani fotografije je ženska, vidna od prsi do bokov. V desni roki drži upravljalo dvigala, z levo roko sega k ženski, ki je na električnem vozičku nameščena v vreči dvigala. Ženska na vozičku ima pogled usmerjen navzgor, k prvi ženski.
S klikom na plus se vam prikaže tehnični opis fotografije.
Na sredini fotografije je oseba na električnem vozičku, vidna v hrbet, med gibanjem po ulici. Glavo ima nagnjeno v levo k drugi ženski, ki hodi ob njej in je vidna od ramen navzdol.

Naročite se na naše e-novice in bodite na tekočem.

1 Step 1
Soglasje
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right