Društvo YHD – IZVAJALEC OSEBNE ASISTENCE

YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa je eden prvih izvajalcev osebne asistence v Sloveniji, saj se lahko pohvali z več kot 25-letno tradicijo in prakso izvajanja. Prvim uporabnikom je društvo v okviru programa Neodvisno življenje hendikepiranih (NŽH) osebno asistenco zagotavljalo že od leta 1996 dalje. Vsa ta leta je bil eden izmed glavnih ciljev društva zagotavljanje osebne asistence v Sloveniji kot pravice vsakega hendikepiranega, zato je bilo društvo YHD tudi glavni pobudnik zakonske ureditve.

Izvajalci osebne asistence so na podlagi odločbe Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) vpisani v register izvajalcev. Kompetentni izvajalec potrebuje znanje in specifične spretnosti, ki mu omogočajo posredovanje ter spremljanje izvajanja osebne asistence, usposabljanje osebnih asistentov in uporabnikov, upoštevanje njihovih pravic in odgovornosti, reševanje konfliktov med njimi, mediacijo med sprtima stranema ter prijavljanje zlorab.

Zakaj izbrati Društvo YHD za izvajalca osebne asistence?

 • Društvo YHD je začetnik neodvisnega življenja in izvajanja osebne asistence v Sloveniji ter njun največji zagovornik in promotor.

 • Dolgoletne bogate izkušnje s področja upravljanja in zagotavljanja osebne asistence.

 • Uporabnikom nudimo individualno obravnavo in svetovanje.

 • Kakovosten nabor ustreznih kandidatov za osebne asistente – glede na specifične potrebe in želje uporabnika.

 • Nudenje podpore uporabniku na različnih področjih – z namenom, da postane aktiven in polnopraven državljan. Podpora vključuje izobraževanja za vodenje osebne asistence, vrstniško svetovanje, krepitev moči uporabnika, informiranje o možnostih in pogojih za neodvisno življenje.

 • Kakovostna izobraževanja za osebne asistente in uporabnike.

 • Možnost zagotavljanja prevozov in prehodnega stanovanja za uporabnika, dokler si ne uredi svojega bivališča.

 • Zagovorništvo; v primeru diskriminacije ali kakršnikoli drugi situaciji, kjer uporabnik doživlja neenakopravno obravnavo in se ne zna postaviti zase (ali pa ga ne upoštevajo), se lahko obrne na Društvo YHD, ki bo skupaj z njim (ali v njegovem imenu) posredovalo.

 • Posredovanje v primerih konfliktnih situacij med uporabnikom in osebnim asistentom; mediacije, možnost vključevanja v različne projekte društva, s čimer uporabnik dobi možnost postati (še bolj) aktiven.
 • Številna partnerstva in povezovanja s tujimi nevladnimi organizacijami, ki z nami sodelujejo zaradi izkušenj in dobrih praks, predvsem pa zaradi znanja, ki ga delimo z drugimi državam Evropske unije, ki zakona o osebni asistenci nimajo in se za to pravico še borijo.

S klikom na plus se vam prikaže tehnični opis fotografije.
S klikom na plus se vam prikaže tehnični opis fotografije.
Na desni strani fotografije sta ženski, ki kolesarita s tandemom. Vidni sta od strani, obrnjeni sta v levo. Prva je nagnjena naprej in ima pogled usmerjen na makedamsko pot, druga sedi pokončno in ima priprte oči. V ozadju je gozd.

Izvajalec YHD:

 • zagotavlja podporo in pomoč uporabnikom pri vodenju in organizaciji osebne asistence asistence, osebnim asistentom pa pri izvajanju storitve,
 • skupaj z uporabnikom sooblikuje dogovor o izvajanju storitev osebne asistence v skladu z odločbo o pravici do osebne asistence in izvedbenim načrtom,
 • izvaja usposabljanja uporabnikov ali zakonitih zastopnikov ter osebnih asistentov,
 • skrbi za administrativno, računovodsko in vsebinsko izvajanje storitve ter nemoteno finančno poslovanje.

Naročite se na naše e-novice in bodite na tekočem.

1 Step 1
Soglasje
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right