MEDSOSEDSKA POMOČ

Se še spomnite tiste povezanosti in solidarnosti z lokalno skupnostjo, ko je starejši sosed obležal zaradi prehlada, pa mu je vaša mama skuhala piščančjo juhico, vi, takrat otrok, pa ste mu jo odnesli – še toplo? No, mi si želimo obuditi te dobre stare čase, ko smo se vsi v bloku poznali in si med sabo tudi nesebično pomagali. Zato smo se odločili, da bomo v dveh soseskah v Ljubljani skušali povezati ljudi, ki bi potrebovali nekaj prijaznosti, razumevanja in pomoči, s tistimi, ki bi si želeli sosedu ali sosedi pokloniti nekaj svojega prostega časa.

S projektom medsosedske-medgeneracijske pomoči bi radi premagali osamljenost in izoliranost ljudi, pa naj gre za starejše ljudi ali kogar koli drugega, ki bi potreboval kakršno koli drugo vrsto pomoči. Za boljšo predstavo: pomoč potrebuje 74-letna gospa, ki živi v 4. nadstropju bloka, ki nima dvigala. Čeprav je zdrava, težko sama tovori vrečke iz trgovine v svoje stanovanje. Pomoč bi potrebovala enkrat tedensko, ko gre po nakupih. V sosednjem bloku živi mama z 10-letnim dečkom, ki ima težave z matematiko, zato bi potreboval inštruktorja, ki bi mu pomagal pri domačih nalogah in učenju. Slabovidni sosed ni vešč rokovanja z moderno tehniko, zato bi se rad naučil uporabljati elektronsko pošto preko svojega pametnega telefona … Že vidite, kam pes taco moli? Želimo si ponuditi vsebine, preko katerih se bodo lahko najbolj ranljive skupine prebivalstva vključevale ter prejemale podporo in pomoč v vsakdanjem življenju – vse v duhu preprečevanja osamljenosti in izključenosti. Če medsosedsko pomoč že izvajate (neformalno), vabljeni, da se nam pridružite in bomo vaše prostovoljno delo še ‘uradno’ beležili (formalno), kar pomeni, da se pridružite našemu projektu in mi vodimo evidenco vaših opravljenih prostovoljskih ur.

Sodelujoči bodo preko projekta razširili in okrepili svoje socialne mreže, hkrati pa kakovostno preživljali svoj prosti čas. K sodelovanju toplo vabljeni prav vsi, starostne omejitve ni! Če imate veselje do dela z ljudmi in bi radi pomagali sosedom, jim polepšali dan, pripravljeni pa ste podariti vsaj dve uri svojega prostega časa tedensko, potem smo pravi naslov za vas. Veseli bomo vsakega posameznika, ki ima razvito empatijo, je komunikativen, odgovoren in seveda pripravljen na sodelovanje – pa ne samo mi, tudi tisti, ki jim boste pomoč ponudili, se vas bodo zagotovo razveselili! Morda smo nostalgični, ampak mi še vedno trdno verjamemo v vrednote, kot so povezanost, solidarnost, medgeneracijska pomoč, sodelovanje, razumevanje in prenos znanja oziroma vseživljenjsko učenje. Prav zato bi radi skupaj z vami ustvarili prostor in priložnosti za druženje in različne aktivnosti. Prosimo vas, če z nami delite tudi svoje predloge in ideje – pa naj gre za iskanje ali nudenje pomoči. Želimo si, da bi prostovoljci našega projekta našli zase delo, ki jih bo navdihovalo in navduševalo, uporabniki pa zase prostovoljca, ki jih bo navdihoval in navduševal.

Spoznaj svoje prave sosede, da ne bo tvoj najboljši sosed trgovina, ampak živ človek …

Kontakt: Sonja Korelc-Kotur (070/482-630) ali sonja@yhd-drustvo.si

Uradne ure so vsak torek od 12. do 14. ure (Sonja).

Projekt financira Ministrstvo za javno upravo

PRIJAVNO-INFORMATIVNI OBRAZEC za prostovoljke_ce/uporabnice_ke pri projektu Medsosedska-medgeneracijska pomoč

1 Step 1
Označi področja, ki bi te zanimala kot uporabnico_ka ali prostovoljko_ca (lahko jih je več):
Soglasje
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

Naročite se na naše e-novice in bodite na tekočem.

1 Step 1
Soglasje
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right