Splošni pogoji poslovanja

PRAVILA IN POGOJI NAKUPOVANJA

Kupec potrjuje, da je seznanjen s celotnim besedilom Pravila in pogoji sodelovanja na spletni strani Društva YHD (v nadaljevanju: Pravila) ter se z njimi strinja. Pravila se lahko spremenijo brez vnaprejšnje napovedi, zato kupcem, ki se vračajo na spletne strani priporočamo, da jih pred vsakokratnim nakupom preberejo.

Naročilo zavezuje Društvo YHD in kupca ter ima značaj pogodbe. Naročilo skupaj z računom se hrani v prostorih društva. Na pisno zahtevo kupca na kontaktni e-naslov ali v pisarni društva na Železni cesti 14, 1000 Ljubljana, društvo le-temu omogoči dostop do pogodbe v prostorih društva.
Društvo YHD v sistemu elektronskega trgovanja ne odgovarja za morebitno izgubo, ki jo povzroči prekinitev, sprememba, odstranitev ali nedostopnost storitev elektronskega trgovanja.

DEFINICIJE – Društvo YHD

Pogodba se sklepa med kupcem ter društvom:
YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa
Železna cesta 14, 1000 Ljubljana, Slovenija
Davčna številka: 36962116
Matična številka: 5951682000
Transakcijski račun: IBAN SI56 0510 0801 4135 511

NAKUPOVANJE

Spletna trgovina (v nadaljevanju: aplikacija) obiskovalcem spletnih strani omogoča nakupovanje knjig, publikacij ter drugih izdelkov (v nadaljevanju: izdelki) Društva YHD in drugih avtorjev. Spletna trgovina lahko svojo ponudbo dnevno oziroma tedensko dopolnjuje.

Spletne strani društva so strani, ki so dostopne pod domeno www.yhd-drustvo.si, označene v vrhu strani z logotipom društva. Postopek naročanja je podrobno opisan spodaj.

DOSTAVA

Del stroškov pakiranja in poštnine, ki jo plača kupec, znaša 3,99 evra na pošiljko. Pri naročilih nad 35 evrov sta pakiranje in poštnina brezplačna. Ti pogoji veljajo le za dostavo po Sloveniji. Za dostavo izven Slovenije bomo izračunali dejanske stroške poštnine po ceniku Pošte Slovenije.
Poštnino po povzetju zaračunava Pošta Slovenije neodvisno od Društva YHD.

Društvo YHD bo naročeno blago odposlalo praviloma v 48 urah od prejema naročila. Navedeni rok začne teči pri prejemu naročila do 12. ure še isti dan, sicer pa prvi delovni dan po prejemu naročila.

Naročeno blago je možno prevzeti tudi osebno v prostorih društva med 8. in 16. uro.

PLAČILNI POGOJI

Društvo YHD omogoča nakup blaga po povzetju, s kreditnimi karticami, plačilnim sistem Paypal ali, v primeru prednaročniških akcij, z avansnim plačilom (položnica). V bližnji prihodnosti bomo omogočili tudi plačilo na več obrokov.

Dokler kupnina ni poravnana v celoti, je blago last Društva YHD.

CENE

Cene v spletni trgovini so izražene v evrih (EUR). Vse navedene cene že vključujejo DDV (9,5% knjige in zvočne izdaje, 22% drugo blago). Društvo YHD jamči nakup po cenah, ki so veljale ob naročilu.
Društvo YHD si pridržuje pravico do sprememb cen ter pravico do napake pri objavi cene.

REKLAMACIJA

Društvo YHD se zavezuje, da bo upoštevala vse reklamacije, ki jih bo prejela pisno ali po elektronski pošti v 15-ih dneh po prejemu blaga. Za takoimenovane skrite oziroma stvarne napake je v veljavi reklamacijski rok, ki ga predpisujejo veljavni pravilniki v Republiki Sloveniji. Gre za napako, pri kateri blago nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo (npr. zamešane strani v knjigi, prazne strani ipd.). Pri takšni takšni napaki kupec lahko uveljavlja svoje pravice, če obvesti založbo v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita. Napako mora natančno opisati in založbi omogočiti, da stvar pregleda. Založba ne odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mineta dve leti, odkar je bila stvar izročena. Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šestih mesecev od izročitve. V primeru pravilnega obvestila založbe ima kupec pravico zahtevati, da se odpravi napaka na blagu ali da se vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali da se vrne plačani znesek. Ta pravica ugasne s potekom dveh let od dneva, ko je kupec o stvarni napaki obvestil založbo.

Blago, ki je predmet reklamacije, kupec vrne nepoškodovano in v nespremenjeni količini na naslov založbe s pripisom reklamacija. Blago bomo zamenjali in odposlali najkasneje v sedmih dneh od prejema pošiljke. Društvo YHD si pridržuje pravice do presojanja upravičenosti reklamacije.

Če Društvo YHD nima nadomestnega izvoda reklamiranega blaga na zalogi, bo kupcu v celoti vrnila kupnino najkasneje v desetih dneh po prejemu reklamiranega blaga.

Društvo YHD lahko odstopi od izvedbe naročila v primerih, če naročenega blaga nima več na zalogi, če naročilo ni bilo izvedeno v skladu s Pravili in pogoji poslovanja v spletni trgovini Društva YHD, ali če ugotovi plačilno nezmožnost kupca.

VRAČILO BLAGA

Kupec ima pravico odstopiti od pogodbe o nakupu v 15 dneh od prejema blaga, in sicer na enega od dveh načinov:

 • da vrne blago na založbo v 15 dneh po prejemu ali
 • o odstopu v roku 15 dni pisno obvesti Društvo YHD ter v 15 dneh po oddaji tega obvestila na Založbo vrne blago.

Obrazec za uveljavitev pravice potrošnikov do odstopa od pogodbe.

Pogoj v obeh primerih je, da blago vrne na naslov založbe nepoškodovano in v nespremenjeni količini, v obliki, kot ga je prejel. Pri zvočnih izdelkih dodatno velja pogoj, da mora biti blago (CD) vrnjeno v originalnem, neodprtem celofanskem ovoju. V kolikor so ti pogoji izpolnjeni, Društvo YHD kupcu povrne celotno kupnino, vključno s stroški poštnine.

VAROVANJE OSEBNIH PODATKOV

Kupec oziroma registrirani uporabnik spletne trgovine dovoljuje, da Društvo YHD vzpostavi, vodi, vzdržuje in upravlja s pridobljenimi osebnimi podatki. Društvo YHD se zavezuje, da bo s podatki o kupcu ravnala v skladu z določili Zakona o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS št. 59/99, 57/01) ter da bo vse podatke uporabljala izključno za lastno evidenco in jih v nobenem primeru ne bo posredovala tretji osebi.

DRUGA DOLOČILA

Kupcu pripadajo vse pravice po Zakonu o varstvu potrošnikov.

Vsi tu navedni pogoji in pravila so zavezujoči za kupca in Društvo YHD. Vse morebitne spore bosta stranki reševali sporazumno. V primeru, da sporazuma ni mogoče doseči, bo spor reševalo pristojno sodišče v Ljubljani.

V primeru, da se med nakupom pojavijo težave, nas o tem prosimo nemudoma obvestite na kontaktni e-naslov.

Varovanje osebnih podatkov

KAKŠNE PODATKE ZBIRAMO?

Društvo YHD zbira sledeče osebne podatke za potrebe poslovanja: ime in priimek, naslov in kraj bivanja, naslov elektronske pošte, kontaktno telefonsko številko, geslo v šifrirani obliki ter ostale podatke, ki jih uporabniki vnesete v obrazce na spletnem mestu www.sanje.si. Založba Sanje ne odgovarja za točnost podatkov, ki jih vnese uporabnik. Za zagotavljanje varnosti in dokazljivosti se zbirajo tudi IP naslovi, iz katerih uporabniki dostopajo do spletnega mesta. Posameznemu uporabniku je ob začetku obiska dodeljen sejni piškotek za identifikacijo in spremljanje nakupovalne košarice. Društvo YHD lahko na uporabnikov računalnik shrani tudi druge piškotke, kot so identifikacijska številka uporabnika v šifrirani obliki (za prepoznavanje uporabnika ob naslednjem obisku) in piškotki sistema Google Analytics (analiza obiskov spletne strani). Sejni piškotki se v pomnilnik strežnika shranjujejo le za čas trajanja obiska in se izbrišejo po eni uri neaktivnosti, trajni piškotki pa so shranjeni na računalniku obiskovalca 2 leti, potem postanejo neaktivni.

NAČIN IN NAMEN OBDELAVE OSEBNIH PODATKOV

Z uporabo spletnega mesta www.yhd-drustvo.si se uporabnik strinja z vsakokratno veljavnimi pravili in splošnimi pogoji, objavljenimi na tem spletnem mestu. Na tem mestu lahko uporabnik redno spremlja morebitne spremembe splošnih pogojev in pravil ter posledično način in namen obdelave zbranih osebnih podatkov.

Društvo YHD kot upravljavec podatkov lahko te v anonimizirani sumarni obliki uporabi za namene statističnih analiz. Podatkov o uporabnikih Društvo YHD v nobenem primeru ne bo predala nepooblaščenim osebam.

PRIJAVA NA E-NOVICE

Uporabniki se lahko prijavijo na e-novice, s katerimi jih Društvo YHD do preklica obveščajo o novostih v ponudbi na spletu in ostalih prodajnih mestih, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah. Za prijavo na e-novice Društvo YHD zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se uporabnik prijavi kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov, telefon in rojstni datum.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom uporabnik na navedeni naslov prejme potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega je do preklica prijavljen na e-novice Društvo YHD (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahteva, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati njegove osebne podatke za namene neposrednega trženja. Zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Uporabnik lahko zahteva tudi prenos podatkov ali seznanitev z njimi. Upravljavec Društvo YHD se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo o varovanju osebnih podatkov (ZVOP-1-UPB1), ki ureja varovanje osebnih podatkov. E-novice Društvo YHD pošilja preko spletne aplikacije.

SODELOVANJE V NAGRADNIH IGRAH

Obdelavo podatkov, zbranih s sodelovanjem v nagradnih igrah, urejajo pravilniki o nagradnih igrah.

OBDELAVA PODATKOV ZA NAMENE POŠILJANAJA NOVIC

 1. Katere podatke zbiramo? Poleg podatkov v vnosnem polju se bo zabeležil IP naslov računalnika iz katerega ste naredili prijavo, nadalje pa se bodo zbirali še čas odpiranja poslanih sporočil in čas klikov na povezave v sporočilih.
 2. Kakšen je namen zbiranja? Podatke zbiramo za namenom pošiljanja novic. Podatke o časih odpiranja in časih klikov pa za namen ugotavljanja vaše aktivnosti, da lahko zagotovimo ustrezen izbris vaših podatkov v primeru vaše neaktivnosti.
 3. Koliko časa bomo podatke hranili? V kolikor boste naše novice prebirali, bomo vaše podatke hranili dokler ne boste zahtevali izbrisa oziramo dokler se ne boste odjavili + 1 leto. V kolikor pa naših novic ne boste prebirali pa bomo vaše podatke izbrisali 1 leto po zadnjem prebiranju.
 4. Kje lahko prekličete soglasja in zahtevate izbris, izpis ali spremembo? To lahko naredite tako, da nam pišete na naš elektronski naslov.
 5. S kom bomo vaše osebne
 6. podatke delili? Vaših osebnih podatkov ne bomo delili z nikomer.

REGISTRACIJA UPORABNIKA

V spletni trgovini www.sanje.si se lahko posameznik prijavi kot registrirani uporabnik. Vsebine spletne trgovine so dostopne tudi anonimnim neregistriranim uporabnikom (gostom). Registrirani uporabniki v postopku registracije posredujejo zahtevane podatke. Vsak registriran uporabnik dobi svoje uporabniško ime in geslo, ki je tajno. Uporabnik je dolžan zagotoviti, da bo s svojim uporabniškim imenom in z geslom upravljal izključno sam oz. od njega pooblaščena oseba. Vsak uporabnik samostojno odgovarja za vsebine, ki jih vpiše na straneh Sanje.si.
V primeru, da se uporabnik registrira, bo Društvo YHD vpisane podatke do preklica uporabjalo za obdelavo uporabnikovega naročila, pripravo še bolj relevantnih ponudb in za marketinške analize, ki bodo pomagale izboljšati prodajni proces. Podatki bodo lahko uporabljeni tudi za ponovno trženje. Uporabniku registracija olajša spremljanje preteklih nakupov in skrajša nakupni postopek. Društvo YHD podatke hrani do preklica ali odjave skladno s slovensko zakonodajo. Uporabnik se lahko kadarkoli pisno odjavi z mailom, poslanim na zasebnost@sanje.si, ali s klikom na gumb Izbris računa. V primeru, da uporabnik želi izbrisati uporabniški račun, mora e-sporočilo vsebovati naslednje podatke: naslov sporočila naj bo Ukinitev uporabniškega računa; v vsebini naročila mora biti navedeno ime in priimek uporabnika, naslov in elektronski naslov, s katerim se je uporabnik registriral; sporočilo mora biti poslano z elektronskega naslova, s katerim je uporabnik prijavljen kor registrirani član.

NAKUPOVANJE KOT GOST

V primeru, da uporabnik naročilo izvede kot gost, bo Društvo YHD vpisane podatke uporabilo za obdelavo oddanega naročila. Društvo YHD kot davčni zavezanec mora v skladu s 86. členom ZDDV zagotoviti hrambo računov, ki se nanašajo na dobave blaga ali storitev na ozemlju Slovenije najmanj 10 let po poteku leta, na katero se računi nanašajo – s tem pa se hranijo tudi podatki, ki so na računu. Kontaktni obrazci in posredovanje e-sporočil Uporabnik lahko specifična vprašanja na Društvo YHD posreduje tudi preko kontaktnih obrazcev ali e-naslovov, objavljenih na spletnem mestu, in s tem upravljavcu zaupa navedene podatke. Ti bodo uporabljeni za rešitev uporabnikovega vprašanja. E-naslovi, navedeni na spletni strani, niso osebni, pač pa poslovni e-naslovi. Torej niso vezani na eno fizično osebo, pač pa podatke, posredovane na ta način, lahko obdelujejo različne osebe – z namenom hitre in učinkovite rešitve uporabnikovega vprašanja. S pošiljanjem e-sporočila preko spletnega obrazca ali na naslove, navedene na tem spletnem mestu, se uporabnik strinja s splošnimi pogoji uporabe spletnega mesta www.yhd-drustvo.si.

PRAVICE UPORABNIKA

Uporabnik lahko kadar koli zaprosi za seznanitev z osebnimi podatki, ki jih upravljavec obdeluje, za njihovo omejitev, izbris, popravek ali prenos podatkov. Kakršna koli vprašanja v povezavi z varovanjem osebnih podatkov na spletnem mestu www.drustvo-yhd.si pa lahko naslovi tudi na elektronski naslov.

KAKO ZAGOTAVLJAMO VARNOST PODATKOV?

Podatki, ki jih uporabnik posreduje preko obrazcev na straneh www.yhd-drustvo.si ali kako drugače (preko e-naslov, telefona idr.), so zaupni in se obravnavajo v skladu z veljavno slovensko zakonodajo. Osebne podatke bo Društvo YHD varovala ter preprečevala njihovo zlorabo. Osebni podatki bodo uporabljeni le za namene, za katere je uporabnik dal svoje soglasje. Dostop do osebnih podatkov imajo zgolj s strani Društvo YHD pooblaščene osebe (zaposleni, pogodbeni partnerji) z uporabniškim imenom in geslom. Za varovanje osebnih podatkov je odgovoren tudi uporabnik sam tako, da poskrbi za varnost svojega uporabniškega imena in gesla.

Društvo YHD za prenose vseh osebnih podatkov uporabnika uporablja tehnologijo SSL, ki skrbi za kodiranje vseh informacij, poslanih z naročili. Podatki o plačilni kartici, ki jih uporabnik vnese v primeru takšnega načina plačila, se v kodirani obliki prenesejo iz uporabnikovega računalnika neposredno v avtorizacijski strežnik banke. Posredovanje podatkov pooblaščenim partnerjem Podatki, ki jih uporabnik zaupa upravljavcu, so zaupni. Društvo YHD jih ne posreduje nepooblaščenim tretjim osebam. Osebne podatke pa lahko posreduje zaupanja vrednim partnerjem ali po zakonski dolžnosti, skladno z veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Podatki so lahko posredovani:

 • Hčerinskim družbam zaradi obdelave naročil kupcev, vezanih na posamezno hčerinsko družbo.
 • Družbam za obdelavo podatkov in informacijske storitve, ki zagotavljajo nemoteno delovanje spletnega mesta in njegove izboljšave (gostovanje na strežniku, e-mail marketing …).
 • Marketinškim agencijam v namene ponovnega trženja (v kriptirani obliki).
 • Podjetjem, ki zagotavljajo nemoten proces nakupa (Paypal, dostavne službe ipd.).
 • Vendar le v meri, ki je nujna za uspešno izvedbo naročila.
 • Pooblaščenim ustanovam, če tako zahteva zakon (sodišče ipd.).

Vsi partnerji, ki imajo dostop do osebnih podatkov, so zavezani skrbnemu ravnanju z njimi skladno z evropsko zakonodajo.

PRIVOLITEV

Z uporabo spletnega mesta www.yhd-drustvo.si se uporabnik strinja s splošnimi pogoji uporabe, objavljenimi na tem spletnem mestu. Na tem mestu lahko uporabnik redno spremlja morebitne spremembe splošnih pogojev ter posledično način in namen obdelave zbranih osebnih podatkov.

POVEZAVA Z DRUŽBENIMI OMREŽJI

S klikom na ikono posameznega družbenega omrežja (Facebook, Twitter, Youtube, Instagram), ki se nahaja na spletni strani, lahko uporabnik preprosto dostopa do profilov Društva YHD na družbenih omrežjih in objav drugih profilov na družbenih omrežjih z vsebino, vezano na Društvo YHD. Klik na te gumbe – ikone družbenemu omrežju omogoča, da uporabniku hitro ponudi relevantne informacije, glede na uporabnikovo spletno aktivnost.

Upravljavec osebnih podatkov je: Društvo YHD, Železna cesta 14, 1000 Ljubljana. Morebitna vprašanja o zasebnosti in obdelavi osebnih podatkov lahko naslovite na naš kontaktni e-naslov.