PREHODNO STANOVANJE

Prehodna stanovanja, ki jih ima društvo YHD v neprofitnem najemu s strani Javnega stanovanjskega sklada (JSS) Mestne občine Ljubljana (MOL) so namenjena hendikepiranim, ki nujno potrebujejo rešitev bivalne stiske, se želijo osamosvojiti od svoje družine ali zapustiti institucijo. Stanovanja so prehodna – kar pomeni, da v času bivanja tam uporabniki preizkušajo »življenje na svojem«, ob podpori društva urejajo vso potrebno dokumentacijo, se učijo upravljanja z osebno asistenco in drugih vsakdanjih stvari, predvsem pa v prvi vrsti skušajo pridobiti lastno stanovanje za bivanje.

Zakaj prehodna stanovanja?

V praksi izkazalo, da zgolj storitev osebne asistence ali osebne pomoči marsikateremu uporabniku ne zadostuje za neodvisno življenje. Ko se nekdo želi preseliti iz institucije ali stran od svoje matične družine in zaživeti na svojem, je prva težava, s katero se sreča, primerna nastanitev. Poleg tega pogosto hendikepirani, ki prvič zaživijo na svojem, izven institucionalnih okvirov ali brez nenehne prisotnosti staršev ali drugih sorodnikov, potrebujejo več stalne podpore za učenje socialnih spretnosti, kar pa dejansko presega delo osebnih asistentov ali osebnih pomočnikov.

S klikom na plus se vam prikaže tehnični opis fotografije.
Tehnični opis je trenutno še v izdelavi in bo na voljo v kratkem.

Trenutno ima YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa v najemu tri stanovanja:

  • Prvo je v Šiški (naselje Celovški dvori), dostopno je z dvigalom, ima dve ločeni sobi in je primerno za dve osebi na vozičku, ki si delita skupno kuhinjo, kopalnico in klet.
  • Drugi dve pa se nahajata v Mostah (naselje Nove Poljane) in sta prav tako primerni za dve osebi na vozičku, saj imata dve ločeni sobi in velik zunanji atrij, medtem ko je uporaba kopalnice, kuhinje, shrambe in kleti skupna.

Z uporabniki sklenemo najemno pogodbo pod pogoji, ki so vnaprej znani. Uporabniki društvu YHD na podlagi mesečnega zahtevka povrnejo najemnino ter mesečne stroške, lahko pa so tudi upravičeni do subvencionirane najemnine.

S klikom na plus se vam prikaže tehnični opis fotografije.
Tehnični opis je trenutno še v izdelavi in bo na voljo v kratkem.

Naročite se na naše e-novice in bodite na tekočem.

1 Step 1
Soglasje
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right