Žiga Kovač prihaja z Bleda, zase pa pravi, da je v življenju prejel in doživel že veliko lepega. Ker je začutil, da si vse bolj želi vsaj nekaj tega vračati skupnosti, predvsem ranljivim skupinam in še zlasti otrokom, ki so po njegovem mnenju biser vsake družbe, je stopil na prostovoljsko pot. »Sprva je bilo vse skupaj bolj spontano, zadnje čase pa malo bolj organizirano. V zelo lepem spominu imam Indijo, ko sem pred leti tam en mesec poučeval otroke iz najnižje kaste, ‘nedotakljive’, ki nimajo možnosti izobraževanja. Neverjetno je bilo, s kakšnim veseljem so prihajali v šolo, tako željni in žejni znanja,« je uvodoma povedal 48-letni Žiga Kovač, ki seveda tudi ob lanskih poplavah ni sedel križem rok, temveč se je povezal s Slovensko filantropijo in se vključil v skupinsko poplavno pomoč, ki je še vedno aktualna. »To je bogata izkušnja, ki poudarja, kako močni smo skupaj. In seveda nas spodbuja tudi k spoštovanju mogočnih sil matere narave,« je prepričan Žiga, ki s Slovensko filantropijo ne sodeluje prvič.

Foto: osebni arhiv Žige Kovača

»Lani sem šel na Slovensko filantropijo in jim predstavil idejo, da bi s prijatelji na Bledu pripravili enodnevni izlet za otroke. Zakaj otroci? Tako sem začutil. Rad negujem otroka v sebi, zato se najbrž tako dobro ujamem z njimi. Otroci so zares pristni … in to pristnost želim živeti tudi sam. Bled je moj dom in enkratna kulisa za nepozabna doživetja na prostem; otroci in voda so pa vedno dobra kombinacija. V prihodnje si želim biti vsako leto del kakšnega tabora ali festivala za ranljive skupine otrok. Letos imam tako v načrtu lanskoletni enodnevni izlet spremeniti v večdnevni tabor. Biti ranljiv, torej priznati, sprejeti oziroma pokazati svojo šibkost, je vedno znak moči. In rad podpiram tovrstne močne osebe,« razmišlja Žiga, ki je zadnje desetletje posvetil ajurvedi, ki je po njegovem mnenju študij za dušo.

In iz tega je vzniknilo tudi sodelovanje z društvom YHD, ki izvaja prostovoljski projekt Medsosedske-medgeneracijske pomoči. Lani jeseni se je Žiga namreč odločil, da organizirano in dolgoročno del svojega časa posveti delu z otroki. In tako je med brskanjem po spletni posredovalnici prostovoljskih del naletel na oglas za vzornika deklici, ki živi z babico in je izjemno v kratkem času ostala brez očeta in dedka. »Takoj mi je padlo v oči sporočilo, ki je bilo objavljeno prav na tisti dan. Delo mi je bilo naravnost pisano na kožo. Vzel sem si nekaj dni za razmislek, saj odločitev za spremljanje mlade osebe dojemam kot zelo pomembno in dolgoročno, ker od človeka terja zavzetost in predanost. No, potem je šlo vse gladko in kmalu smo se dogovorili za sodelovanje. In ko sva se prvič srečala in videla iz oči v oči, je bilo jasno, da se bova odlično ujela. In sva se res!« naklonjenosti do svoje uporabnice ne skriva Blejec, ki se v prostem času rad ukvarja z jogo in s pripravo naravnih zdravilnih izvlečkov: »Kadar se dogovorimo za druženje, si v ta namen rezerviram cel dan, potem pa se prilagodim trenutni situaciji. Pridem z veseljem, ne glede na to, ali bo srečanje trajalo eno uro ali cel dan. Pot do Ljubljane in nazaj pa je zame priložnost za razmislek. Razdalja zame ni težava, najina druženja pa zares prijetna. Svojo vlogo vidim v tem, da jo podpiram, spodbujam in spremljam, seveda, dokler bo to sama želela, da se razvije v samozavestno žensko.«

Žiga Kovač med izvajanjem joge ob Blejskem jezeru.

Žiga kot prostovoljec še vedno aktivno pomaga odpravljati nastalo škodo po lanskoletnih poplavah.