Na društvu YHD bomo 30. marca 2022 izvedli začetno izobraževanje za uporabnice in uporabnike osebne asistence, na katerem vam bomo posredovali izkušnje in znanje, ki smo si jih nabrali v več kot 20-letni praksi izvajanja storitve osebne asistence. Tokrat bo izobraževanje potekalo na daljavo oziroma preko spletne povezave, nanj pa se lahko prijavijo tudi zunanji izvajalci oziroma njihovi uporabniki. Za več informacij glede izobraževanj in prijav pokličite 01/521-22-77 (Sonja) ali pišite na e-naslov: sonja@yhd-drustvo.si

Glavne vsebine izobraževanja:

1. Človekove pravice (kaj je svoboda, razlika med neodvisnostjo in samostojnostjo), osebna asistenca in neodvisno življenje, pomen osebne asistence.

2. Odgovornost uporabnika: izbira, usposabljanje osebnega asistenta, ocena kompetenc osebnega asistenta, upravljanje osebne asistence, postavljanje mej.

3. Odnos uporabnik in osebni asistent: kakšni so lahko odnosi, katere odgovornosti ima posameznik v odnosu, posledice slabih odnosov (asistenti niso pripravljeni delati pri uporabniku, zato izvajalec osebne asistence uporabniku ne more zagotoviti storitve osebne asistence), komunikacija med njima.

4. Družina in osebna asistenca: značilnosti odnosov v družini, ko ima eden od družinskih članov hendikep, vloga osebnega asistenta, ko uporabnik živi z družino.

5. Primeri, ko uporabnik ne zmore upravljati osebne asistence in ima zakonitega zastopnika.