V okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva, ki ga Slovenska filantropija vsako leto že tradicionalno organizira konec maja, se je YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa za Veseli dan prostovoljstva pridružilo 83 prostovoljskim organizacijam, ki so se 25. maja predstavile na Prešernovem trgu v Ljubljani. Na dogodku je sodelovalo približno 400 prostovoljcev, dogodek pa je obiskalo okoli 2.500 obiskovalcev.

Društvo YHD je na Veselem dnevu prostovoljstva, ki je osrednji dogodek Nacionalnega tedna prostovoljstva, na stojnici predstavljalo svoj prostovoljski projekt Medsosedske-medgeneracijske pomoči, hkrati pa skušalo rekrutirati tako uporabnike, ki bi pomoč potrebovali, kot tudi prostovoljce, ki bi jim lahko priskočili na pomoč. Z raznolikimi animacijami so se širši javnosti predstavile številne prostovoljske organizacije iz cele Slovenije, obiskovalci pa so lahko preizkusili svoje spretnosti v različnih uličnih igrah in se na stojnicah poučili o tem, kaj vse počnejo prostovoljci po celi Sloveniji.

Udeleženci in obiskovalci dogodka so se lahko zabavali z gradnjo energetskega stolpa, igranjem spomina in mnogimi drugimi popestritvami dogajanja. Tako so se lahko preizkusili tudi v sobi pobega na temo duševnega zdravja. Ker na društvu YHD (v sodelovanju z MOL ter Zavodoma Odtiz in TiPovej!) trenutno prav tako izvajamo mladinski projekt Escape Room – pobeg iz inštitucije, ki poteka na temo neodvisnega življenja in osebne asistence, smo seveda morali preizkusiti sobo pobega na Prešernovem trgu (in ja, uspelo nam je zbežati!). Dogodek je tudi letos potekal pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića, ki smo ga srečali ravno v času, ko smo skušali razvozlati uganke in namige za sobo pobega.

Dan pred Veselim dnevom prostovoljstva pa je v Žalcu potekal še Slovesni dan prostovoljstva, na katerem so slovesno podelili priznanja najzaslužnejšim na področju prostovoljstva. Prireditev vsako leto poteka v enem izmed mest, ki so prejemnice naziva Prostovoljstvu prijazno mesto. Foto: Samir Elezović