Vseslovenska akcija Gibalno ovirani gore osvajajo 2022 (GOGO) bo letos potekala že tretjič, prvi izmed predvidenih 12 pohodov pa bo na vrsti 14. aprila, ko se bodo udeleženci podali na Plački stolp. Namen akcije, ki povezuje invalidske in humanitarne organizacije, je krepitev solidarnosti, spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja, prostovoljstva, aktivnejšega življenjskega sloga, druženje ter promocija skrbi za naravo. »Vse gore, na katere se bomo letos podali, so za GOGO planince nove. Dolžine in zahtevnosti poti so različne in prilagojene zmožnostim udeležencev, ob tem pa smo izredno zadovoljni, da število GOGO planincev raste in bomo lahko s podporo številnih prostovoljcev podaljšali sezono pohodništva na kar pol leta,« je pojasnil vodja delovne skupine GOGO 2022 Stojan Rozman in nadaljeval: »Na vsakem pohodu pričakujemo več kot 60 udeležencev – planincev s hendikepom, njihovih najbližjih in prostovoljcev, ki bodo zagotovili, da bo udeležba varna in prijetna za vse. Na prvem pohodu na Plački stolp se bomo naužili čudovite panorame, ki se odpira vse do Prekmurja, Donačke gore in Alp.«

Tako se bo do konca septembra zvrstilo 12 pohodov po poteh Gorenjske, Štajerske in Dolenjske, dostopnih tudi za planince na električnih in navadnih vozičkih ter pohodnike, ki pri hoji potrebujejo pomoč. Zainteresirani se lahko v letu 2022 udeležijo naslednjih pohodov:

• 14. april – Plački stolp
• 14. maj – Gora Oljka
• 22. maj – Zavetišče v Gozdu
• 29. maj – Kal nad Hrastnikom
• 9. junij – Vseslovenski inkluzivni pohod na Toško čelo
• 18. junij – Svetina
• 19. junij – Ermanovec
• 27. avgust – Velika planina
• 10. september – Trdinov vrh
• 18. september – »Pohod v neznano«
• 24. september – Bohor
• 29. september – Završki stolp
»Skupna točka vseh pohodov je doživetje svobode, gibanja in druženja. Pogled na vrhove gora, čutenje svežine gozdov, predvsem pa povezanost in zavedanje, da nisi sam,« je še razložil Rozman, sicer dolgoletni uporabnik osebne asistence pri društvu YHD, ki osebe s hendikepom vse od leta 2020 nagovarja, da zapustijo udobje kavča, enolični vsakdan ter se podajo v dobri družbi v naravo.

Druga pozitivna plat akcije GOGO je tudi v povezovanju z ostalimi akcijami Odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenije, spodbujanju inkluzije celotne družbe in povezovanju ljudi z različnimi hendikepi. Slepi in slabovidni planinci, ki osvajajo Slovensko planinsko pot, se tako letos učijo slovenskega znakovnega jezika pod taktirko Slovenke leta 2020 Natalije Spark, saj so se v kočah že večkrat srečali z akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah. Pri izvedbi poleg že omenjene Planinske zveze Slovenije sodelujejo še Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije, Društvo distrofikov Slovenije, Združenje multiple skleroze Slovenije. Za spremstvo in varnost bodo v letos skrbeli prostovoljci Zavodov Nefiks in Manipura, že tretje leto zapored bo generalni pokrovitelj akcije GOGO 2022 NiceHash, slovenski posrednik pri rudarjenju kriptovalut. Prav tako bo tretje leto zapored kot častni pokrovitelj akcijo podprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.