Ste pripravljeni na deseto ponovitev Evropskega dneva neodvisnega življenja? Kot veste Evropska mreža za neodvisno življenje (ENIL) vsako leto 5. maja organizira dogodke, na katerih zahteva pravico do neodvisnega življenja in ozavešča o ovirah, s katerimi se soočajo osebe s hendikepom. Da bi kar najbolj slavnostno obeležile to priložnost, mnoge organizacije po Evropi v ta namen pripravljajo in izvajajo dejavnosti, ki ozaveščajo in opozarjajo na 5. maj. V ta namen je ENIL organiziral tudi informacijsko seje o 5. maju, posnetek katere si lahko ogledate tu.

ENIL letos ob Evropskem dnevu neodvisnega življenja načrtuje naslednje dogodka:
Dan pred evropskim dnem neodvisnega življenja, torej 4. maja bodo organizirali dogodek z naslovom Evropska pobuda za neodvisno življenje in vključevanje v skupnost. Dogodek se bo odvijal v Evropskem parlamentu, (so)gostitelj le-tega pa bo poslanec Evropskega parlamenta Stelios Kympouropoulos. To bo priložnost za razpravo med poslanci Evropskega parlamenta, Evropsko komisijo in različnimi invalidskimi organizacijami. Če vas zanima dnevni red, ga najdete tu. Če bi se nam radi pridružili neposredno v Bruslju v Evropskem parlamentu, se registrirajte tu.

Naslednji dan, torej 5. maja, ob Evropskem dnevu neodvisnega življenja, pa bo ENIL predstavili drugo poročilo o neodvisnem življenju s podatki o dobrih praksah in osebni asistenci. Dogodek bo potekal prek spleta, s podnapisi in tolmačenjem v slovenski znakovni jezik. ENIL je raziskavo o neodvisnem življenju začel izvajati leta 2020, letos pa bodo predstavili rezultate. Številni člani in članice ENIL bodo spregovorili o tem, kako osebna asistenca deluje v njihovi državi, med njimi predstavniki ULOBA, STIL in društva YHD. Ta dogodek bo potekal od 10.30 do 12.30. Če bi se želeli spletnega dogodka udeležiti, se prijavite tu.

Vabljeni, da se pridružite ENIL-u in nam pri 10. ponovitvi praznovanja 5. maja. Pokažite, da smo ponosni, močni in vidni!