Te dni se je v Divači prebudila t.i. civilna iniciativa, ki nasprotuje, po njihovem, preštevilni naselitvi oseb, ki imajo oznako intelektualne in/ali fizične oviranosti. Skupnost je sicer pripravljena sprejeti nekje od osem do deset posameznikov, a 26 oseb je na zgolj 1700 krajanov odločno preveč ogrožujoče. Divačani naj bi v »anonimni anketi« povedali, da jih je strah, saj se bojijo za varnost svojih otrok … Pa še policijske postaje nimajo v Divači! Dvomim sicer, da je to pravi obraz večine prebivalcev Divače, ampak bolj egoistična zabloda nekaj posameznikov. Prav anonimnost, na katero se sklicujejo nekateri, in »vidnejša« predstavnika pred kamerami, ki sta brez prepričljivih argumentov izrazila svojo nestrpnost, potrjujejo vtis, da je nekdo vse skupaj zlorabil za ščuvanje, podpihovanje in manipulacijo. Takšne »ne-civilne pobude« je treba zatreti takoj v kali, saj želimo kot družba ohranjati ter spodbujati odprtost, strpnost in enakopravnost.

Tudi nekaj drugih občanov je očitno v podobni zadregi, strahu in stiski, saj ne vedo, kako naj se odzovejo, kam naj se skrijejo in kaj naj odgovorijo, če jih novi krajani slučajno nagovorijo. Med njimi bojda obstaja bojazen, da bodo tudi sami deležni nenadnih psihičnih težav ob takšnih nepredvidenih travmatičnih srečanjih pred trgovino, kinom, v gostilni ali pa kar sredi pločnika.

Velika škoda bi bila, da krajani Divače te enkratne priložnosti ne izkoristijo bolj produktivno, smiselno, sebi v korist in nenazadnje tudi za zabavo. Organizirajo naj družabni dogodek s kulturno-zabavnim programom in nekaj prigrizki ter se sprostijo. Novi prebivalci se jim lahko predstavijo, povedo svoje življenjske zgodbe, ambicije in predloge, kako bi lahko tvorno sodelovali v lokalni skupnosti. Morda pri kulturnih ali družbenih dejavnostih, pri pripravi dogodkov ali vzdrževanju in urejanju okolja.

Dragi krajani in krajanke Divače, dokažite, da niste ozkogledni, temveč gostoljubni in dobronamerni. Dajte si priložnost in dajte jim priložnost – izkažite se! V primeru, da ne veste, kako postati bolj vključujoči, se znebiti odvečnih strahov, pomislekov in predsodkov, vam na YHD – Društvu za teorijo in kulturo hendikepa ponujamo izvedbo brezplačne delavnice na temo sprejemanja drugačnosti.

Predsednica in strokovna vodja YHD,
Elena Pečarič