Društvo YHD priskočilo na pomoč Poljakom pri sprejemanju ZOA

Tako je Center za pravice oseb z oviranostmi, eden od partnerjev poljskega Ministrstva za družino in socialne zadeve, ki je odgovoren za pripravo zakonskega vidika priprave Zakona o osebni asistenci (ZOA), navezal stik z društvom YHD. Ministrstvo je člane centra namreč usmerilo, naj preučijo zakone o osebni asistenci in njihovo delovanje v tistih državah EU, ki imajo najboljšo prakso. Na ožjem seznamu so se znašle Severna Irska, Škotska, Nemčija, Češka, Slovenija in Švedska, od teh pa so na koncu pod drobnogled Poljaki vzeli zgolj Slovenijo in Švedsko.

Elena Pečarič (levo), Klaudija Poropat in Adolf Ratzka (na ekranu) med videokonferenco.

Za strokovnjake iz Slovenije in Švedske so organizirali posebno videokonferenco, kjer sta slovenski sistem in zakonodajo predstavili Klaudija Poropat in Elena Pečarič iz Društva Yhd, švedskega pa sam začetnik NŽH Adolf Ratzka. Tako Slovenija kot Švedska sta predstavili pozitivne plati sprejemanja zakona, na kaj naj bo Poljska pri sprejemanju zakona pozorna, trojica strokovnjakov pa se je dotaknila tudi izzivov in anomalij, s katerimi se srečujejo, odkar je bil zakon sprejet.

Kolegi iz Centra za pravice oseb z oviranostmi so bili s pridobljenimi informacijami in uvidi zadovoljni, saj upajo, da bodo lahko na podlagi povedanega in slišanega sami spisali ter sprejeli čim bolj kakovosten ZOA.