Anja Slak se je zavedala, da bo za neodvisno življenje zunaj doma za starejše občane potrebovala pomoč osebnih asistentov, zato je takoj, ko je prejela odločbo o številu ur osebne asistence (OA), kontaktirala Društvo YHD. Slednje je uredilo vso potrebno dokumentacijo, ji pomagalo najti osebne asistente, jo usposobilo za upravljanje z osebno asistenco in ji omogočilo bivanje v enem od prehodnih stanovanj, dokler si ne uredi lastnega stanovanja.

Društvo YHD je Anji tako pomagalo, da se je v dobrem mesecu izselila iz doma za starejše občane in se vselila v stanovanje v Ljubljani. Isti dan, ko je pomahala v slovo instituciji, je imela ob sebi dva osebna asistenta, zdaj ima že tri. Pred kratkim je skupaj s svojo usklajevalko, osebnima asistentoma in osebno asistentko praznovala prvo obletnico neodvisnega življenja v prehodnem stanovanju. »Presrečna sem, da sem zapustila institucijo, saj sta se potem moje počutje in zdravje neizmerno izboljšala. S svojimi asistenti, Dragano, Blažem in Brankom, sem vzpostavila dober odnos in nudili so mi vso potrebno podporo, da sem zaživela neodvisno. Uspelo nam je, ker smo dobra ekipa,« je zadovoljno povedala Anja.

Od zadovoljstva so prekipevali tudi Branko, Blaž in Dragana, ki so v en glas povedali, da so zaradi Anjinega vidnega napredka v letu dni, odkar živi sama, ponosni na to, da so njeni osebni asistenti.

Anja je včasih risala; kreativnost in izostren čut za estetiko ima že od nekdaj. Zdaj razmišlja, da bi svoje talente in smisel za ustvarjanje delila z drugimi na delavnicah. Društvo YHD ji bo tudi na tej poti stalo ob strani.