Tomaž Gantar minister
Ministrstvo za zdravje
Štefanova ulica 5
1000 Ljubljana

Spoštovani g. minister dr. Tomaž Gantar, ne ukinite javnega prevoza!

Sem ena od uporabnic osebne asistence preko društva YHD – društvo za teorijo in kulturo hendikepa, že 24 let. Imam 2 asistentki, ki delata v izmeničnem turnusu, ena dopoldan in druga popoldan. Obe pa za prihod na delo uporabljata javni avtobusni promet.

Glede na vašo napoved ukinitve avtobusnega javnega prometa sem zelo zaskrbljena, saj veliko naših osrednjih asistentov uporablja javni prevoz. Uporabniki pa brez osebne asistence ne moremo nič, saj smo od te pomoči življensko odvisni. Kot zdravniku vam povem, da smo uporabniki večinoma ljudje z najtežjim fizičnim hendikepom, ki potrebujemo pomoč, od nege, do hranjenja, spremstva itd. Tudi 24 ur na dan!

Zato vas naprošam  v imenu uporabnikov in asistentov, da ne ukinete avtobusnega prometa, ker dijakov trenutno ni – ni nobene gneče, tako je na avtobusih največ do 10 ljudi naenkrat – kar omogoča primerno distanco in epidemiološko varnost. Le to mi vsakodnevno pripovedujejo asistentke iz lastnih izkušenj.

Sama redno uporabljam javni avtobusni promet, ker voziček ne zdrži večjih razdalj in časovno (6 do 19 na uro) je prepočasen. Tudi drugi težko pokretni in nepokretni ljudje ter upokojenci smo življenjsko odvisni od avtobusnega prometa!

Lep pozdrav,

Violeta Bilek