Spoštovani,

ob prihajajočem mednarodnem prazniku žensk, ki bo 8. marca, želimo aktivne državljanke in osveščene ženske vrh slovenske politike pozvati, da jasno zavzame stališče in obsodi grozljiva, brutalna ter nedopustna ravnanja islamske republike Irana.

Zavračanje nošenja obveznega pokrivala, boj proti moralni policiji in spolni diskriminaciji so postali gonilna sila širšega gibanja, ki se bori proti tiraniji, gospodarski krizi, korupciji ter zatiranju manjšin. V protestih sodelujejo šolarke, mlade in odrasle ženske, pa tudi veliko moških, ki so se zoperstavili režimu. Način razmišljanja ter dejanja, ki zatirajo svobodo misli, govora, izražanja, smeha, petja in veselja, prepovedujejo ličenje, lasten slog oblačenja ali oblikovanja pričeske, nikakor ne morem poimenovati kultura. Ne gre za »drugačno kulturo«, gre za zanikanje kulture v svojem temeljnem bistvu.

Predvsem sedaj, ko je bilo jasno izraženo stališče, da bo Slovenija zagovarjala feministično zunanjo politiko, jemljem te besede dobesedno in najmanj, kar pričakujem, je, da se takšna politika dejansko odraža tudi v praksi. V mednarodnih odnosih do vseh držav, ki zanikajo pravico do drugačnosti in drugih temeljnih človekovih pravic.

Nenazadnje je ta dopis namenjen prav najvišjim predstavnicam politike v naši državi, saj od njih pričakujem pogum in odločnost, ne zgolj simbolnih izjav.

V upanju, da moj poziv ne bo zgolj nek PR dogodek, ampak bo naletel na resen premislek in tudi konkretna dejanja, vas lepo pozdravljam.

Elena Pečarič

V vednost:

Predsednica Republike Slovenije
Nataša Pirc Musar
Erjavčeva 1
1000 Ljubljana

Predsednica državnega zbora Republike Slovenije
Urška Klakočar Zupančič
Šubičeva 4
1000 Ljubljana

Ministrica za zunanje in evropske zadeve
Tanja Fajon
Prešernova cesta 25
1000 Ljubljana

Islamic Republic of Iran
Pristojni veleposlanik v Ljubljani
Njegova ekselenca Javad Kachoueian
Tolstojeva ulica 8
1000 Ljubljana

Ministrstvo za socialne zadeve in enake možnosti,
Sektor za enake možnosti, gospa Helena Valas
Mediji

Ljubljana: 6. marec 2023