Katrin Modic, vodja projekta Bontonček o neodvisnemu življenju

Letošnji že 13. Festival drugačnosti se je zaradi korona virusa iz stojnic in odra v mestnem jedru v Slovenj Gradcu preselil v kulturne ustanove. Poslanstvo festivala je predstavitev delovanja društev širši javnosti: razbijanje stereotipov, motiviranje  hendikepiranih in širše javnosti k razvoju skupnega sodelovanja. Predvsem pa izobražuje in pokaže, kako malo je potrebno za enostavno rešitev, primerno pomoč in kakšna velika škoda se stori z nepripravljenostjo premagovanja ovir. Festival drugačnosti je postal stalni del v prireditvah praznovanja občinskega praznika in prepoznavna prireditev invalidskih organizacij v Sloveniji.

Društvo YHD je v okviru projekta Bontonček v knjižnici Ksaverja Meška za strokovne delavce izvedlo delavnico »Neodvisno življenje: kljub oviram lahko opravljam aktivnosti, ki jih vsi ostali ljudje«. Za širšo javnost pa je pripravilo razstavo fotoserij z naslovom »Zmorem, če hočem«. Avtorji razstave so ob njeni otvoritvi pripravili participativno vodstvo po razstavi.

(galerija slik)

Na delavnici so udeleženci spoznali, kaj je neodvisno življenje, kaj so ovire za neodvisno življenje in kaj lahko sami naredijo, da bo hendikepirana oseba lahko živela neodvisno življenje. Vživeli so se v različne hendikepe in preizkusili spremenjene načine, pripomočke, ali pa ustrezne načine pomoči, ki jih uporabljajo osebe z različnimi hendikepi.

Se vidimo naslednje leto!