Predstavniki invalidskih organizacij so se dva dni pred mednarodnim dnem hendikepiranih (3. december), ki bo letos jubilejni trideseti po vrsti, na Brdu pri Kranju sestali s predsednikom Borutom Pahorjem in člani slovenske vlade. Poudarek srečanja je bil na vključevanju hendikepiranih v vse sfere življenja kot enakopravnih in enakovrednih članov. O tem je nekaj besed spregovoril tudi predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Borut Sever, ki je dejal, da so bili nekoč hendikepirani predmet oskrbe in varstva, sedaj pa temu ni več tako, saj so Zakonom o osebni asistenci dobili storitev, ki je usmerjena v posameznika in temelji na človekovih pravicah in enakih možnostih. Nadaljeval je, da slednje omogočajo hendikepiranim enake možnosti izbire kot jo imajo drugi, pa naj gre za zaposlovanje, izobraževanje ali kulturo. Vse te možnosti so zaradi posameznikovega hendikepa lahko zelo okrnjene. Vzrok za to pa so ovire, ki jih postavlja družba. Ta pogostokrat pozablja, da imajo ljudje med seboj različne zmožnosti in omejitve, vendar enake pravice.

Pri tem odpravljanje številnih ovir v družbi sploh ni pomembno samo za hendikepirane, ampak se lahko z enakimi ovirami in izzivi srečujejo, denimo, starejši, nosečnice, tujci in osebe z motnjami branja. “Ne gre torej za to, da družbo in okolje prilagajamo invalidom, ampak jo prilagajamo tako, da bo vključujoča in dostopna za vse,” je pojasnil Sever in zaključil, da nekatere ključne zaveze iz konvencije o pravicah invalidov še vedno niso uresničene, nanašajo pa se predvsem na dostopnost fizičnega okolja, prevoz, informacije in komunikacijo.

*Generalna skupščina Združenih narodov je oktobra 1992 razglasila 3. december za mednarodni dan hendikepiranih. Z njim je želela spodbuditi razumevanje problematike hendikepa ter okrepiti podporo javnosti pri zavzemanju za dostojanstvo, pravice in blaginjo hendikepiranih.

Video novico RTV Slo o dogodku si lahko ogledate tu.