Ker je YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa v preteklosti izvajalo cel kup aktivnosti za promocijo filozofije neodvisnega življenja, predvsem pa si je prizadevalo za sprejem Zakona o osebni asistenci, se letos s ponosom oziramo deset let nazaj, v preteklost, ko smo skupaj s člani društva in uporabniki pripravili v Slovenskem Etnografskem muzeju (SEM) razstavo z naslovom OSEBNA ASISTENCA JE NAŠA EKSISTENCA. Ime izvira iz slogana, ki je krasil številne protestne table – med drugim tudi na legendarni prireditvi v organizaciji Evropske mreže za neodvisno življenje (ENIL) Freedom Drive.

Razstava je obsegala fotografije tedanjih naših uporabnikov, ki jih je posnela koordinatorka in ena izmed ustanoviteljic društva YHD Klaudija Poropat. Izdelala je serijo diptihov, sestavljenih iz portreta hendikepirane osebe, ki potrebuje osebno asistenco, in fotografijami, na katerih so ujeti trenutki iz njenega vsakdanjega življenja skupaj z osebnim asistentom ali osebno asistentko. Fotografski projekt je nastal pod mentorstvom Mete Krese in Arneja Hodaliča s štipendijo, ki jo je podelil Ekvilib Inštitut v okviru pobude umetnosti za družbene spremembe Globalna SOFA.

Poleg fotografij, ki so še danes aktualne (če nič drugega, smo jih uporabili za izdelavo naše spletne strani), so razstavo obsegale tudi zgodbe naših uporabnikov, ki so se predstavili z izbranimi osebnimi predmeti in zgodbami. Namen razstave je bil predstaviti osebe s hendikepom, ki s pomočjo osebne asistence delajo in ustvarjajo; razstava je ne le seznanjala širšo javnosti s problematiko hendikepiranih in opozarjala na nujnost osebne asistence za njihov enakopraven položaj v družbi, temveč hkrati razbijala tudi stereotipne predstave o »invalidnih osebah«. Vsi tisti, ki jih zanima sprehod po preteklosti in si želijo ponovno ali pa prvič ogledati razstavo, od katere letos mineva 10 let, lahko to storijo TU.