Po celotni Sloveniji bo 15. aprila tudi letos potekala najbolj prepoznavna prostovoljska akcija z imenom Dan za spremembe. Vse skupaj se je začelo leta 2010 s pobudo društva Ekologi brez meja – namen projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu je bil združiti 200.000 prostovoljcev in izpeljati največjo okolje-varstveno akcijo v zgodovini te mlade države. Na koncu je v pobudi sodelovalo 270.000 prostovoljcev, ki so uspeli odstraniti 20.000 ton nelegalnih odpadkov z divjih odlagališč.

Letošnja vseslovenska prostovoljska akcija je nastala v upanju spodbuditi državljane, da se aktivno odzovejo na potrebe svoje skupnosti in kot priložnost, da se lahko čisto vsak preizkusi v vlogi prostovoljke ali prostovoljca. Potekala bo pod sloganom Za(čutimo) dobro, s čimer želi Slovenska filantropija ozaveščati na temo duševnega zdravja, predvsem pa povezati številne akterje po celi Sloveniji, ki bodo s svojim prostovoljstvom prispevali k dobremu počutju in za širše dobro.

»Ob slovenskem letu duševnega zdravja kot koordinatorji Slovenske mreže prostovoljskih organizacij izpostavljamo pogosto spregledan pozitiven vpliv prostovoljstva na duševno zdravje. Prostovoljstvo kot varovalni dejavnik prispeva k večjemu smislu in zadovoljstvu v življenju, zmanjšanju občutkov osamljenosti ter k bolj vključujoči skupnosti. Prostovoljci s svojim delovanjem predstavljajo podporno neformalno mrežo, ki v našem prostoru pomembno prispeva k osveščenosti o duševnem zdravju in destigmatizaciji ter predstavlja tudi način, kako se posameznik s težavami v duševnem zdravju lahko vrne v svojo skupnost. Posebej dragoceno je tudi, da skupnost prostovoljcev omogoča družbeno okolje, ki duševno zdravje razume kot problem skupnosti in izprašuje vzroke duševnih stisk,« je pojasnil direktor Slovenske filantropije Franci Zlatar.