Laure Ličer morda ne poznate osebno, toda če ste bili kdaj na obisku v naši pisarni na Železni 14, zagotovo poznate njeno ustvarjanje. Živahno poslikan vhod in vrata sta namreč njeno delo. Toda preden je prišla do poslikave vrat, se je morala najprej seznaniti z osebno asistenco. »Bila sem absolventka geografije in francoščine, ko sem se odločila, da si poiščem zaposlitev. Med pregledovanjem oglasov Zavoda za zaposlovanje, sem ugotovila, da vsi iščejo mesarje, le neko društvo je iskalo osebne asistente. Ko sem prebrala opis dela, se mi je zdelo, da bi to lahko počela. Napisala sem prošnjo in življenjepis, ampak ju nisem poslala, ker sem bila brez izobrazbe in izkušenj. Nato me je prijateljica povabila, če bi imela v klubu SOT 24,5 na Metelkovi razstavo. To me je vzradostilo, istočasno pa sem sem na vratih opazila nek logotip z invalidskim vozičkom. Na otvoritev moje razstave sta prišla tudi Klaudija in Emil iz društva YHD. Takrat mi je postalo jasno, da je to tisto ‘neko društvo’, ki je iskalo osebne asistente in za katerega sem spisala prošnjo, pa je nisem poslala,« je trk dveh svetov opisala Laura Ličer, katere zgodba se na tej točki šele dobro začenja: »Hkrati sem v tistem času razstavljala tudi v Etnografskem muzeju in tam so kustosinje izrazile željo, da gremo pogledat na sosednjo ploščad še to mojo drugo razstavo. Istočasno je takrat v klubu SOT potekalo izobraževanje za osebne asistente, me pa smo prišle pogledat razstavo med odmorom. V tistem trenutku sem dojela, da bi bilo to verjetno moje uvodno izobraževanje, če bi le poslala tisto prošnjo in CV. Koordinatorki Viti sem dejala, da bom kar tukaj ostala. Usedla sem se in poslušala do konca, čez nekaj mesecev pa sem že bila zaposlena na društvu YHD. Letos mineva 10 let odkar delam kot osebna asistentka.«

Kot sama pravi, rada opravlja delo osebne asistentke, s svojo uporabnico pa se odlično razume. »Z njo se počutim zelo domače, ker mi je takšen značaj, kot ga ima ona, zelo blizu. Ko razmišljam o svojem delu, nimam občutka, da hodim na delo, ampak grem enostavno na obisk k svoji uporabnici. Seveda upoštevam pravila in urnike, ampak to je enostavno del mojega vsakdanjega življenja,« je pojasnila Ljubljančanka, ki pa je ljubezen do slikanja podedovala po mami Kseniji. »Mama je izjemen slikarski talent, a se nikoli ni odločila za študij umetnosti, čeprav je za eno izmed slik prejela celo mladinsko Prešernovo nagrado. Kot otrok sem bila obdana z njenimi slikami, sem ter tja sva skupaj tudi slikali. Medtem ko ona nariše eno sliko, jih sama sicer deset, ampak ona ima mero, sama sem pa ‘parni valjak’,« je v smehu razložila 36-letna Laura, ki obožuje živali, najrajši pa ima mačke. Zato ne preseneča, da ima posebno serijo slik z naslovom Mačja kolekcija, katerih gonilni motiv so mačke – z usti ali brez. Za ljubitelje taroka je izdelala tudi prav posebni Mačji tarok, vsako leto pa ob koncu leta izda, sedaj že tradicionalni, Mačji koledar. Ampak mačke so samo en del njenega impresivnega ustvarjalnega opusa. Svojo prvo samostojno razstavo je imela Laura leta 2009 do danes pa jih je nanizala že kar 148, kar precej očitno nakazuje, da z iskanjem inspiracije res nima težav.

»Kadar ustvarjam, nikoli ne razmišljam o navdihu ali motivu, temveč se samo enostavno usedem in začnem slikat. Držim se svojega sloga, ki ga zaznamujejo žive, močne in kontrastne barve, medtem ko so moje figure vselej obrobljene s črno. Vse slike so fantazijske, na vsaki je narisan vsaj en domišljijski lik z iskrico v očeh. Običajno so moja inspiracija ljudje, ki me obdajajo. Zato ne čudi, da so vse knjige, ki sem jih ilustrirala, torej vsa sodelovanja, posledica tega, da so mi bili ti ljudje, ki so napisali te knjige, zanimivi. Mislim, da mi je z vsemi njimi najbolj skupna strast do ustvarjanja,« je svoje razloge za mnogotera sodelovanja razkrila Laura; poleg številnih razstav se lahko pohvali tudi s kar 35 knjigami, ki jih je do sedaj ilustrirala. In prav preko sodelovanja je spoznala tudi svojega sedanjega partnerja Miho, s katerim sta do sedaj skupaj ustvarjala pri štirih knjigah – on kot pisatelj, ona kot ilustratorka.