Gordana Rajkov je srbska aktivistka za pravice žensk in oseb s hendikepom ter ključna promotorka neodvisnega življenja v Srbiji. Njeno življenje je Milica Mima Ružičić-Novković upodobila v knjigi Izboriti si izbiro – življenjska zgodba Gordane Rajkov. Gre za drugo, nekoliko spremenjeno izdajo, ki je bila prevedena tudi v angleščino, knjiga pa naj bi zaznamovala polstoletno zavezanost Gordane Rajkov za pravice hendikepiranih in njene borbe za ustanovitev Centra za neodvisno življenje v Srbiji.

Gordana Rajkov je že zelo zgodaj ugotovila, kako pomembno je, da je politično aktivna, saj odločitve, politika in zakonodaja, ki jih sprejemajo odločevalci, vplivajo na življenje posameznika – pa če je njegov glas slišan ali ne. Ker je želela pustiti pečat, se je iz aktivistke prelevila v poslanko srbskega parlamenta. Zavedala se je namreč, da lahko naredi spremembo, če postane ambasadorka neodvisnega življenja, saj bi na ta način mnogi slišali njen glas. Tako je imela vpliv na spremembe in je, denimo, zaslužna, da so v Srbiji osebno asistenco pripojili na zakon o socialni zaščiti, ki so ga sprejeli leta 2011. To je bila prva vključitev osebne asistence, torej storitve, ki omogoča neodvisno življenje, v srbsko zakonodajo.

Nekaj ​​pohvalnih besed ni dovolj, da bi opisali Gordano Rajkov, katere življenjska zavzetost je prispevala k velikim spremembam na bolje za hendikepirane v Srbiji, na Balkanu in v drugih državah. Rajkov je nedvomno ena ključnih oseb v srbskem in evropskem gibanju za neodvisno življenje, njena vloga je bistvenega pomena za širjenje ideologije neodvisnega življenja ter prikaza, kaj vse je mogoče storiti, če se nekdo odloči, da bo nekaj spremenil. Evropska mreža za neodvisno življenje (ENIL) je zato Gordano Rajkov počastilla s sprejetjem v dvorano slavnih, kjer so jo postavili ob bok legendarnim aktivistom in aktivistkam, kot so Adolf Ratzka s Švedske, Bente Skansgård z Norveške, Kapka Panayotova iz Bolgarije in John Evans iz Velike Britanije. Knjiga Izboriti si izbiro ponuja bralcu navdih, motivacijo in pomembno zgodovinsko perspektivo Neodvisnega življenja in njegove vloge za spremembe – izboljšanja življenja hendikepiranih.