YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa je v zadnjih nekaj mesecih skupaj s Zavodoma Odtiz in TiPovej ter skupino mladih, ki so se pridružili projektu Escape room – Pobeg iz inštitucije, izvedlo številne aktivnosti, rezultat katerih bo digitalna soba pobega na temo neodvisnega življenja hendikepiranih.

Do sedaj smo se s skupino mladih, starih od 14 do 29 let, srečali že večkrat. Na prvi intenzivni vikend delavnici (13. in 14. maj 2023) so se mladi s hendikepom in brez seznanili s filozofijo in zgodovino neodvisnega življenja, osebno asistenco, kaj je univerzalno oblikovanje, razliko med socialnim in medicinskim modelom obravnavanja hendikepa, zakaj je pravilna terminologija pomembna, nekaj malega pa smo spregovorili tudi o identiteti. Med prvo in drugo intenzivno delavnico smo si ogledali kultni dokumentarni film o hendikepiranih aktivistih iz kalifornijske Univerze v Berkeleyju, ki so začeli z vpeljavo socialnega modela in bojem za univerzalno oblikovanje (okolje naj bo oblikovano in prilagojeno tako, da bo dostopno za vse).

Za več navdiha smo se v juniju udeležili sobe pobega na prostem po Ljubljani, kjer smo dobili še dodatne ideje, kako izdelati naš Escape Room. Sledila je še druga intenzivna vikend delavnica (8. in 9. julij 2023), kjer smo osvojena znanja in nastavke združili, nato pa začeli ustvarjati digitalno sobo pobega na temo neodvisnega življenja hendikepiranih. V prihajajočih dneh se bomo lotili ciljnega šprinta, saj nas čaka še piljenje zadnjih podrobnosti, nato pa bo naš edinstveni Escape room – Pobeg iz inštitucije nared, da ga delimo z vsemi, ki jih ta tematika zanima.

Projekt Escape room – Pobeg iz inštitucije sofinancira Mestna občina Ljubljana.