V soboto, 6. aprila 2024, bo znova potekala vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov in državljank k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti. V organizaciji Slovenske filantropije bo akcija že petnajsto leto zapored povezala številne akterje po celi Sloveniji. Namen akcije je ob začetku pomladi povabiti ljudi, da stopijo iz ustaljenih smernic, zavihajo rokave in za en dan postanejo prostovoljci. Na ta dan se lotevamo konkretnih dejanj, s katerimi izboljšujemo življenje v svojem okolju in v širši družbi. Letos so organizirane akcije po celotni Sloveniji  pod geslom Najbolj zlata je prostovoljska lopata. S sloganom želijo na Slovenski filantropiji poudariti moč solidarnosti in pomen prostovoljstva.

»Dan za spremembe je priložnost, da se lahko vsak preizkusi kot prostovoljec ali prostovoljka. Živimo v času individualizma in različnih kriz, kot so bile lanske poplave. Živimo tudi v času velikih družbenih sprememb, ko številni sistemi, ki so v preteklosti skrbeli za družbo blaginje, odpovedujejo. Prostovoljstvo je v teh razmerah še toliko bolj pomembno, saj pomaga graditi bolj povezane, solidarne in odporne skupnosti, ki so pripravljene na izzive sodobnega časa,« je pojasnil direktor Slovenske filantropije Franci Zlatar. Slovenska filantropija je prvi Dan za spremembe organizirala 24. marca 2010. Na ta dan so v različnih krajih po Sloveniji potekale številne prostovoljske akcije, ki so jih pripravili v sodelovanju s prostovoljskimi organizacijami in občinami. Pridružil se jim je lahko vsak, ki je želel v družbo in okolje vnesti pozitivne spremembe.

Seznam vseh prijavljenih akcij za leto 2024 si lahko ogledate tukaj – vabljeni, da poiščite sebi primerno in se prelevite v prostovoljca vsaj za en dan v letu.