Bruselj bo letos od 26. do 28. septembra gostil jubilejni deseti Freedom Drive, ki ga organizira Evropska mreža za neodvisno življenje (ENIL). Letos bo »Marš za svobodo«, ki poteka na vsaki dve leti, še toliko bolj svečan, saj ENIL praznuje 50 let neodvisnega življenja, celoten dogodek pa bo posvečen tudi bolgarski aktivistki Kapki Panayotovi, ki je umrla lani oktobra.

Tridnevna prireditev nudi podpornikom gibanja za neodvisno življenje lepo priložnost, da se srečajo s poslanci Evropskega parlamenta (EP), promovirajo pravico do neodvisnega življenja, opozorijo na (ne)uresničevanje konvencije Združenih narodov (ZN) o pravicah invalidov ter delijo izkušnje in ideje s somišljeniki oziroma aktivisti iz cele Evrope. Bogat program vključuje delavnice o temah, povezanih z neodvisnim življenjem (osebna asistenca, deinstitucionalizacija, mladi itd.), konferenco, srečanje s poslanci EP, povorko protesta, ki je speljana mimo vseh inštitucij EU, in zaključno zabavo.

Letos bo tako prvi dan rezerviran za številne delavnice na temo hendikepa, (ne)uresničevanja deinstitucionalizacije, neodvisnega življenja, zaposlovanja hendikepiranih in osebnih asistentov ter za pogovore delegacij iz posameznih držav s poslanci. Drugi dan bodo na sporedu »Marš za svobodo«, obisk EP ter spominska slovesnost za Kapko Panayotovo. Zadnji dan dogajanja v Bruslju pa bo namenjen konferenci z naslovom Raziskovanje prihodnosti neodvisnega življenja, na kateri bodo predmet razprave teme kot so umetna inteligenca, dostopna in inkluzivna družba, kako daleč je prispelo neodvisno življenje v 50 letih svojega obstoja itn.

Pobudnik prvega Freedom Drivea, ki je potekal leta 2003 v Strasbourgu, je bil pokojni Martin Naughton iz Irske. Leta 2015 se je »Marš za svobodo« iz ulic Strasbourga preselil v Bruselj, kar sovpada z odprtjem pisarne ENIL v Bruslju.