Tudi letos smo se udeležili 14. mednarodnega festivala Igraj se z mano, ki ga organizirata Center Janeza Levca in Društvo za kulturo inkluzije. Festival je potekal od 27. maja do 7. junija 2020. Zaradi epidemije se je letos dogajanje iz Kongresnega trga preselilo na spletne platforme. V okviru projekta Bontonček smo izvedli štiri delavnice, na katerih smo rušili stereotipe o tem, česa hendikepirani ne zmoremo.

Udeleženci delavnic so bili učenci v starosti med 8 in 12 let, nekaterim pa so se pridružili tudi njihovi starši. Spoznali so  tehnične pripomočke, spremenjene načine in osebno asistenco, ki hendikepiranim osebam omogočajo, da lahko opravljajo enake aktivnosti kot drugi ljudje. Izvedeli so, katera so primerna poimenovanja za ljudi, ki imajo kakšno od zmožnosti zmanjšano in kateri pristopi do hendikepiranih so ustrezni. Pokazali smo nekatere ovire, na primer v javnem prometu, predvsem pa v prepričanjih, ki hendikepiranim velikokrat onemogočajo neodvisno življenje. Udeleženci delavnic so povedali, da so izvedeli veliko stvari, ki jih prej niso poznali.

Naslednje leto se bomo ponovno udeležili festivala. Verjamemo, da s pomočjo delavnic ustvarjamo bolj strpno družbo. Zmanjšujemo strahove, ki izvirajo iz pomanjkanja znanja in informacij. Strah pred tem, da življenje s hendikepom nima smisla, nas omejuje in slabša kvaliteto našega sobivanja.