od

Odprto pismo ministru Tomažu Gantarju, glede ukinitve javnega prevoza

 

 

Tomaž Gantar minister

Ministrstvo za zdravje

Štefanova ulica 5

1000 Ljubljana

 

 

Spoštovani g. minister dr. Tomaž Gantar, ne ukinite javnega prevoza!

 

Sem ena od uporabnic osebne asistence preko društva YHD – društvo za teorijo in kulturo hendikepa, že 24 let. Imam 2 asistentki, ki delata v izmeničnem turnusu, ena dopoldan in druga popoldan. Obe pa za prihod na delo uporabljata javni avtobusni promet.

Glede na vašo napoved ukinitve avtobusnega javnega prometa sem zelo zaskrbljena, saj veliko naših osrednjih asistentov uporablja javni prevoz. Uporabniki pa brez osebne asistence ne moremo nič, saj smo od te pomoči življensko odvisni. Kot zdravniku vam povem, da smo uporabniki večinoma ljudje z najtežjim fizičnim hendikepom, ki potrebujemo pomoč, od nege, do hranjenja, spremstva itd. Tudi 24 ur na dan!

Zato vas naprošam  v imenu uporabnikov in asistentov, da ne ukinete avtobusnega prometa, ker dijakov trenutno ni – ni nobene gneče, tako je na avtobusih največ do 10 ljudi naenkrat – kar omogoča primerno distanco in epidemiološko varnost. Le to mi vsakodnevno pripovedujejo asistentke iz lastnih izkušenj.

Sama redno uporabljam javni avtobusni promet, ker voziček ne zdrži večjih razdalj in časovno (6 do 19 na uro) je prepočasen. Tudi drugi težko pokretni in nepokretni ljudje ter upokojenci smo življenjsko odvisni od avtobusnega prometa!

 

Lep pozdrav,

Violeta Bilek

Več novic

Nazaj

Društvo YHD vabi na tiskovno konferenco ob izdaji celovitega priročnika o osebni asistenci, ki izhaja iz koncepta neodvisnega življenja in je pionirski v slovenskem prostoru.

Svoje življenje si težko predstavljam neodvisno brez vozička. Med nešteto stvarmi, ki jih ljudje uporabljamo, pa prav voziček spada med najbolj zgodovinsko obtežene z negativnimi predstavami in strahovi. Ker se mu s tem dela krivica, si zasluži, da ob evropskem dnevu neodvisnega življenja, ki ga obeležujemo na današnji dan in je letos posvečen mobilnosti, zapišem nekaj misli o tem super pripomočku.

Zumra Jašarević je po poklicu ekonomska tehnica, pred upokojitvijo je delala kot računovodkinja, toda v resnici je že celo življenje popotnica:
»Moja največja ljubezen so
potovanja. Že od nekdaj. Najlepši spomini me vežejo na Jemen, Iran, Egipt, Jordanijo, Provanso, Korziko, Ukrajino ....«

To je naslov knjige o življenju Gordane Rajkov, srbske aktivistke za pravice žensk in hendikepiranih oseb ter ključne promotorke neodvisnega življenja v Srbiji. Evropska mreža za neodvisno življenje jo je počastila s sprejetjem v dvorano slavnih aktivistov.

Anja Slak je še pred dobrim letom dni živela v domu za starejše občane. Njeno fizično in psihično stanje se je slabšalo, zato se je obrnila na Društvo YHD. Vedela je namreč dvoje: da ne želi več živeti v domu, kjer se je počutila kot v zaporu, in da ima YHD v najemu neprofitni prehodni stanovanji, namenjeni osebam s hendikepom, ki želijo zapustiti institucijo, se osamosvojiti in zaživeti neodvisno.

YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa je na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poslalo prošnjo in zdravniško priporočilo za prednostno cepljenje osebnih asistentov, z utemeljitvijo, da njihovo delo zajema stik z najranljivejšimi skupinami prebivalstva.

 

Poljska vlada si od leta 2019 prizadeva za izdelavo uspešnih strategij deinstitucionalizacije, kar je posledica zahtev Evropske unije. V okviru tega projekta so Poljaki sestavili delovno skupino iz sedmih nevladnih invalidskih organizacij, ki se je poglobila v razvijanje (storitev) osebne asistence in odpiranje Centrov za Neodvisno življenje hendikepiranih (NŽH).

 

Zavod Risa, ki prihaja iz Podgorja pri Slovenj Gradcu nas je prosil za pomoč in sodelovanje pri evropskem projektu na temo razvoja in širjenja lahkega branja.

 

Društvo Altra v sodelovanju z Mirovnim inštitutom izvaja program ARVID - Izboljšanje dostopa do pravic v skladu z Direktivo o žrtvah za osebe z ovirami. V okviru tega izvajajo anketo, s katero želijo zbrati podatke, ki bi jim pomagali oceniti, kolikšen delež žrtev kaznivih dejanj predstavljajo hendikepirane oseb

 

Uporabnica osebne asistence piše odprto pismo ministru Tomažu Gantarju, da naj ne ukine javnega prevoza. To namreč vpliva na izvajanje storitve osebne asistence od katere so odvisni ona in mnogo drugih, ki za življenje potrebujejo pomoč druge osebe.

 

Na letošnjem 23. Festivalu slovenskega filma si med drugim lahko od 6.10. do 11.10. brezplačno na spletni platformi - FSF ogledate dokumentarni film živiM, ki opisuje življenje Martine Piskač, ki kljub težkemu fizičnemu hendikepu, živi aktivno in enakopravno.

 

Letošnji že 13. Festival drugačnosti se je zaradi korona virusa iz stojnic in odra v mestnem jedru v Slovenj Gradcu preselil v kulturne ustanove.

Društvo YHD je v okviru projekta Bontonček v knjižnici Ksaverja Meška za strokovne delavce izvedlo delavnico »Neodvisno življenje: kljub oviram lahko opravljam aktivnosti, ki jih vsi ostali ljudje«.

Sofinancerji