od

O neodvisnem življenju smo ozaveščali na Festivalu drugačnosti

Katrin Modic, vodja projekta Bontonček o neodvisnemu življenju

Letošnji že 13. Festival drugačnosti se je zaradi korona virusa iz stojnic in odra v mestnem jedru v Slovenj Gradcu preselil v kulturne ustanove. Poslanstvo festivala je predstavitev delovanja društev širši javnosti: razbijanje stereotipov, motiviranje  hendikepiranih in širše javnosti k razvoju skupnega sodelovanja. Predvsem pa izobražuje in pokaže, kako malo je potrebno za enostavno rešitev, primerno pomoč in kakšna velika škoda se stori z nepripravljenostjo premagovanja ovir. Festival drugačnosti je postal stalni del v prireditvah praznovanja občinskega praznika in prepoznavna prireditev invalidskih organizacij v Sloveniji.

Društvo YHD je v okviru projekta Bontonček v knjižnici Ksaverja Meška za strokovne delavce izvedlo delavnico »Neodvisno življenje: kljub oviram lahko opravljam aktivnosti, ki jih vsi ostali ljudje«. Za širšo javnost pa je pripravilo razstavo fotoserij z naslovom »Zmorem, če hočem«. Avtorji razstave so ob njeni otvoritvi pripravili participativno vodstvo po razstavi.

Na delavnici so udeleženci spoznali, kaj je neodvisno življenje, kaj so ovire za neodvisno življenje in kaj lahko sami naredijo, da bo hendikepirana oseba lahko živela neodvisno življenje. Vživeli so se v različne hendikepe in preizkusili spremenjene načine, pripomočke, ali pa ustrezne načine pomoči, ki jih uporabljajo osebe z različnimi hendikepi.

Se vidmo naslednje leto!

Več novic

Društvo Altra v sodelovanju z Mirovnim inštitutom izvaja program ARVID - Izboljšanje dostopa do pravic v skladu z Direktivo o žrtvah za osebe z ovirami. V okviru tega izvajajo anketo, s katero želijo zbrati podatke, ki bi jim pomagali oceniti, kolikšen delež žrtev kaznivih dejanj predstavljajo hendikepirane osebe

Uporabnica osebne asistence piše odprto pismo ministru Tomažu Gantarju, da naj ne ukine javnega prevoza. To namreč vpliva na izvajanje storitve osebne asistence od katere so odvisni ona in mnogo drugih, ki za življenje potrebujejo pomoč druge osebe.

Na letošnjem 23. Festivalu slovenskega filma si med drugim lahko od 6.10. do 11.10. brezplačno na spletni platformi - FSF ogledate dokumentarni film živiM, ki opisuje življenje Martine Piskač, ki kljub težkemu fizičnemu hendikepu, živi aktivno in enakopravno.

Posebni poročevalci opozarjajo, da so institucionalne nastanitve postala žarišča COVID-19, in da je gradnja novih in vzdrževanje obstoječih institucij, majhnih ali velikih v nasprotju s konvencijo Združenih narodov o pravicah invalidov (CRPD), vključno s pravico do nediskriminacije in neodvisnega življenja v skupnosti.

ENIL - evropska mreža za neodvisno življenje javno poziva srbsko oblast, da pred sodišče privedejo storilce policijske brutalnosti, ki so 8. julija 2020, v Novem Sadu brutalno napadli avtističnega moškega.

Na Dunaju je v sklopu organizacije Zero Project, bila organizirana konferenca, kjer so v  treh dneh organizirali več kot 30 dogodkov, na katerih so predstavili inovacije in specializirane forume, ki so razpravljali o različnih temah vključujočega (inkluzivnega) izobraževanja.

ENIL – Evropska mreža za neodvisno življenje je pripravila anketo o Neodvisnem življenju, katere namen je boljše razumevanje neodvisnega življenja v Evropi.

Tudi letos smo se udeležili mednarodnega festivala Igraj se z mano, ki ga organizirata Center Janeza Levca in Društvo za kulturo inkluzije. Festival je potekal od 27. 5. do 7. 6. 2020. Zaradi epidemije se je letos dogajanje iz Kongresnega trga preselilo na spletne platforme.

Ko me je v sredo, 20. maja, zjutraj poklicala Elena, sem ji na hitro rekel, da nimam časa in naj bo kratka. To je moj standardni odziv na telefonske klice, kadar rišem. „Počakaj, to ti MORAM povedati. Danes ponoči je umrl Emil.“ V tistem trenutku sem se sesedel in val bolečine je stekel skozi moje telo. Otrokom sem rekel, naj mi prinesejo zavitek papirnatih brisač.

Mnogo prehitro nas je zapustil predragi prijatelj, sodelavec, borec za neodvisno življenje, soustanovitelj in ključni člen društva YHD, filozof in sociolog kulture ter vedno družbeno angažiran Emil Bohinc.

Poročilo odkriva, kako evropske države niso uspele omejiti in znižati revščino s katero se soočajo hendikepirani, še posebej sedaj, ko smo na pragu nove finančne krize.

Sofinancerji