od

Izboriti si izbiro

 

Gordana Rajkov je srbska aktivistka za pravice žensk in oseb s hendikepom ter ključna promotorka neodvisnega življenja v Srbiji. Njeno življenje je Milica Mima Ružičić - Novković upodobila v knjigi Izboriti si izbiro – življenjska zgodba Gordane Rajkov. Gre za drugo, nekoliko spremenjeno izdajo, ki je bila prevedena tudi v angleščino, knjiga pa naj bi zaznamovala polstoletno zavezanost Gordane Rajkov za pravice hendikepiranih in njene borbe za ustanovitev Centra za neodvisno življenje v Srbiji.

Gordana Rajkov je že zelo zgodaj ugotovila, kako pomembno je, da je politično aktivna, saj odločitve, politika in zakonodaja, ki jih sprejemajo odločevalci, vplivajo na življenje posameznika – pa če je njegov glas slišan ali ne. Ker je želela pustiti pečat, se je iz aktivistke prelevila v poslanko srbskega parlamenta. Zavedala se je namreč, da lahko naredi spremembo, če postane ambasadorka neodvisnega življenja, saj bi na ta način mnogi slišali njen glas. Tako je imela vpliv na spremembe in je, denimo, zaslužna, da so v Srbiji osebno asistenco pripojili na zakon o socialni zaščiti, ki so ga sprejeli leta 2011. To je bila prva vključitev osebne asistence, torej storitve, ki omogoča neodvisno življenje, v srbsko zakonodajo.

Nekaj ​​pohvalnih besed ni dovolj, da bi opisali Gordano Rajkov, katere življenjska zavzetost je prispevala k velikim spremembam na bolje za hendikepirane v Srbiji, na Balkanu in v drugih državah. Rajkov je nedvomno ena ključnih oseb v srbskem in evropskem gibanju za neodvisno življenje, njena vloga je bistvenega pomena za širjenje ideologije neodvisnega življenja ter prikaza, kaj vse je mogoče storiti, če se nekdo odloči, da bo nekaj spremenil. Evropska mreža za neodvisno življenje (ENIL) je zato Gordano Rajkov počastilla s sprejetjem v dvorano slavnih, kjer so jo postavili ob bok legendarnim aktivistom in aktivistkam, kot so Adolf Ratzka s Švedske, Bente Skansgård z Norveške, Kapka Panayotova iz Bolgarije in John Evans iz Velike Britanije. Knjiga Izboriti si izbiro ponuja bralcu navdih, motivacijo in pomembno zgodovinsko perspektivo Neodvisnega življenja in njegove vloge za spremembe – izboljšanja življenja hendikepiranih.

Več novic

Nazaj

 

Moč, ker imam izkušnjo, ki sem jo izkusila in okusila, ki me je izkušala in preizkušala, izkušnja, ki me je, milo rečeno, močno in globoko prizadela, me ranila, oziroma, kjer sem bila (in s tem, da sem bila) ranjena – skoraj paradoksno se sliši – v določenem pogledu utrdila, učvrstila.

Elena Pečarič

 

Že dolgo časa nismo nič pisali o stalni sistemski in pereči problematiki ravnanja z javnimi sredstvi, ki pa so izzvzeta iz proračuna RS, torej sredstvi za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij – FIHO.

 

Društvo YHD je eden izmed izvajalcev Osebne asistence. Trenutno iščemo več osebnih asistentk in asistentov na območju celotne Slovenije.Delo osebnega_e asistenta_tke obsega pomoč uporabniku pri vsakodnevnih opravilih: v gospodinjstvu, pri osebni negi in spremstvu. Delo poteka po navodilih uporabnika. Mesečno plačilo je 1.043,68 EUR bruto (23. razred).

 

Fakulteta za socialno delo v okviru EU projekta RISEWISE izvaja spletno raziskavo o življenju žensk z ovirami, namenjeni vprašanjem enakosti žensk in socialni izključenosti. Prosimo vas, da na anketo odgovorite ali jo po svojih poteh in zmožnostih posredujete ženskam z ovirami, starejšim od 18 let.

 

Ministrica Ksenja Klampfer že dolgo ve za težave in nepravilnosti, tudi zlorabe in dvomljive prakse, ki se dogajajo v povezavi z Zakonom o osebni asistenci, saj sem jo prvič s številnimi nepravilnostmi seznanila že marca 2019. Zato se mi zdi sedanje sprenevedanje in podcenjevanje obsežnosti in globine problema dejansko izjemno žaljivo in žalostno glede na resnost ter pomembnost zadeve.

Sofinancerji