od

Izboriti si izbiro

 

Gordana Rajkov je srbska aktivistka za pravice žensk in oseb s hendikepom ter ključna promotorka neodvisnega življenja v Srbiji. Njeno življenje je Milica Mima Ružičić - Novković upodobila v knjigi Izboriti si izbiro – življenjska zgodba Gordane Rajkov. Gre za drugo, nekoliko spremenjeno izdajo, ki je bila prevedena tudi v angleščino, knjiga pa naj bi zaznamovala polstoletno zavezanost Gordane Rajkov za pravice hendikepiranih in njene borbe za ustanovitev Centra za neodvisno življenje v Srbiji.

Gordana Rajkov je že zelo zgodaj ugotovila, kako pomembno je, da je politično aktivna, saj odločitve, politika in zakonodaja, ki jih sprejemajo odločevalci, vplivajo na življenje posameznika – pa če je njegov glas slišan ali ne. Ker je želela pustiti pečat, se je iz aktivistke prelevila v poslanko srbskega parlamenta. Zavedala se je namreč, da lahko naredi spremembo, če postane ambasadorka neodvisnega življenja, saj bi na ta način mnogi slišali njen glas. Tako je imela vpliv na spremembe in je, denimo, zaslužna, da so v Srbiji osebno asistenco pripojili na zakon o socialni zaščiti, ki so ga sprejeli leta 2011. To je bila prva vključitev osebne asistence, torej storitve, ki omogoča neodvisno življenje, v srbsko zakonodajo.

Nekaj ​​pohvalnih besed ni dovolj, da bi opisali Gordano Rajkov, katere življenjska zavzetost je prispevala k velikim spremembam na bolje za hendikepirane v Srbiji, na Balkanu in v drugih državah. Rajkov je nedvomno ena ključnih oseb v srbskem in evropskem gibanju za neodvisno življenje, njena vloga je bistvenega pomena za širjenje ideologije neodvisnega življenja ter prikaza, kaj vse je mogoče storiti, če se nekdo odloči, da bo nekaj spremenil. Evropska mreža za neodvisno življenje (ENIL) je zato Gordano Rajkov počastilla s sprejetjem v dvorano slavnih, kjer so jo postavili ob bok legendarnim aktivistom in aktivistkam, kot so Adolf Ratzka s Švedske, Bente Skansgård z Norveške, Kapka Panayotova iz Bolgarije in John Evans iz Velike Britanije. Knjiga Izboriti si izbiro ponuja bralcu navdih, motivacijo in pomembno zgodovinsko perspektivo Neodvisnega življenja in njegove vloge za spremembe – izboljšanja življenja hendikepiranih.

Več novic

Nazaj

Posebni poročevalci opozarjajo, da so institucionalne nastanitve postala žarišča COVID-19, in da je gradnja novih in vzdrževanje obstoječih institucij, majhnih ali velikih v nasprotju s konvencijo Združenih narodov o pravicah invalidov (CRPD), vključno s pravico do nediskriminacije in neodvisnega življenja v skupnosti.

 

ENIL - evropska mreža za neodvisno življenje javno poziva srbsko oblast, da pred sodišče privedejo storilce policijske brutalnosti, ki so 8. julija 2020, v Novem Sadu brutalno napadli avtističnega moškega.

 

Na Dunaju je v sklopu organizacije Zero Project, bila organizirana konferenca, kjer so v  treh dneh organizirali več kot 30 dogodkov, na katerih so predstavili inovacije in specializirane forume, ki so razpravljali o različnih temah vključujočega (inkluzivnega) izobraževanja.

 

ENIL – Evropska mreža za neodvisno življenje je pripravila anketo o Neodvisnem življenju, katere namen je boljše razumevanje neodvisnega življenja v Evropi.

 

Tudi letos smo se udeležili mednarodnega festivala Igraj se z mano, ki ga organizirata Center Janeza Levca in Društvo za kulturo inkluzije. Festival je potekal od 27. 5. do 7. 6. 2020. Zaradi epidemije se je letos dogajanje iz Kongresnega trga preselilo na spletne platforme.

 

Ko me je v sredo, 20. maja, zjutraj poklicala Elena, sem ji na hitro rekel, da nimam časa in naj bo kratka. To je moj standardni odziv na telefonske klice, kadar rišem. „Počakaj, to ti MORAM povedati. Danes ponoči je umrl Emil.“ V tistem trenutku sem se sesedel in val bolečine je stekel skozi moje telo. Otrokom sem rekel, naj mi prinesejo zavitek papirnatih brisač.

 

Mnogo prehitro nas je zapustil predragi prijatelj, sodelavec, borec za neodvisno življenje, soustanovitelj in ključni člen društva YHD, filozof in sociolog kulture ter vedno družbeno angažiran Emil Bohinc.

Poročilo odkriva, kako evropske države niso uspele omejiti in znižati revščino s katero se soočajo hendikepirani, še posebej sedaj, ko smo na pragu nove finančne krize.

 

Zaključil se je 7. evropski dan neodvisnega življenja, ki ga organizira Evropska mreža za neodvisno življenje Poglejte si slovenske fotografije, ki smo jih zbrali v ta namen.

 

5. maja 2020 bomo hendikepirani in naši podporniki obeležili 7. evropski dan neodvisnega življenja. Organizacija ENIL  je za letošnjo temo izbrala »svobodo« (angl. liberty).

Vabimo vas k sodelovanju.

 

 

Trenutne razmere zaradi epidemije in uvedba varnostnih ukrepov za preprečevanja širjenja virusa so močno posegli v naša življenja, zato vsem uporabnikom ponujamo vrstniško podporo preko telefona.

 

Taksativno bomo našteli bistvene spremembe, ki so potrebne, da se dopolni izvajanje ZOA in s tem zmanjša tveganje za zlorabe zakona v škodo upravičencev oz. uporabnikov ter nenamensko porabo sredstev za to pravico.

Sofinancerji